En vacker oas mitt i centrala stan

Stig och Elisabet Holmbergs trädgård mitt i centrala Boden är en oas med fiskdamm, flera rabatter och växter i krukor. Bilder av den har publicerats i trädgårdsböcker och tidskrifter, vilket i år gav dem internationellt besök.

11 augusti 2019 17:14

Sedan 1983 har de bott i huset och de har haft trädgård i olika former. När barnen var små hade de mest ett-åriga sommarblommor, lekstuga och sandlåda och en stor gräsmatta där de spelade fotboll. Det är de senaste 15 åren som trädgården har utvecklats till det den är idag, en vacker oas mitt i stan med guldfiskdamm, perfekt gräsmatta utan en enda maskros och små häckar som skiljer av trädgårdens olika delar.

Enligt Elisabet så är trädgården mest Stigs verk, men han säger att det är deras trädgård och båda sköter om den tillsammans.

På frågan vad som väckt Stig Holmbergs intresse, svarar han att han som 14-åring började sommarjobba på Jonssons plantskola i Vittjärv.

– Där väcktes mitt intresse och jag lärde mig också en hel del.

Till vardags idag jobbar han som tjänsteman på Region Norrbotten.

– Det här är ett sätt att få arbeta med kroppen och samtidigt ska något.

Deras rabatter är ogräsfria och välskötta. Elisabet Holmbergs säger att det ligger arbete, arbete och ännu mer arbete bakom resultatet.

– Det är en årlig kamp. Det är handplockning som gäller. Det finns inga genvägar. Det kommer man aldrig ifrån. Vi brukar göra en ordentlig försäsongsrensning redan i maj. Sedan håller man efter under sommaren och sedan kan man ha mycket växter så det inte ryms något ogräs, säger Stig Holmberg.

Han tillägger att den stora arbetsperioden i trädgården är maj och halva juni. Då ska det städas och röjas och ställas i ordning. Sedan blir det underhåll resten av sommaren.

– Jag vill ha den så här och då får man lägga ned tid därefter. Jag tycker också att det är roligt att påta på i trädgården efter jobbet.

Vad ger trädgården er?

– Det är som en oas. Man trivs på sin gård, säger Elisabet Holmberg.

– Jag vill att det ska vara vackert att titta på, harmoniskt och rofyllt. Det är en smaksak vad man tycker om. Vår trädgård är lite mer parklik. Gräsmattorna leder fram till de olika delarna. Jag har inte lagt ner jättemycket energi på att få en kontinuerlig blomning, utan har mer utgått från strukturen på växterna. Jag vill inte ha sådan som blåser ned och lägger sig, utan de ska stå av sig själv, säger Stig Holmberg.

Han tycker det är roligt att komponera rabatterna, men säger att det också krävs en hel del jobb för att dela på plantor så att det inte växer igen.

– Det brukar jag göra på hösten. Då gallrar jag. Det blir mycket över och det sätter jag i komposten.

Han är medlem i Bodens trädgårdsförening och berättar att de ibland har haft auktioner där pengarna går till föreningen.

Ett par gånger per år tar de emot besök från trädgårdsföreningar, men det inga spontana besökare. Det tar några dagar att ställa i ordning inför besök. I somras hade de besök av trädgårdsintresserade från Österrike som var på Sverigeturné. Medlemmarna startade sin resa i Kiruna och avslutade i Stockholm.

– De hade sett bilder på vår trädgård. Den har ju förekommit i trädgårdsböcker och tidskrifter, berättar Elisabet Holmberg.

I lördags hade de besök från Norrfjärdens trädgårdssällskap. De far i sin tur och hälsar på andra. Maud Forsberg var en av dem som passade på.

– Jag brukar åka till trädgårdar varje år. Man får inspiration.

– Och ibland kan man fynda, för på vissa ställen kan man köpa plantor, inflikar Ulrika Husfeldt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström