”En stark röst mot nedskärningarna”

8 februari 2019 00:00

Tisdagen efter #Äldrevårdsupprorets demonstration uppmärksammande lokaltidningarna att Kommunals sektionsstyrelse, trots inbjudan, inte deltog på manifestationen. Även partier som inte deltog intervjuades och indirekt påstods att Rättvisepartiet Socialisterna ”kidnappat” äldrevårdsupproret.

Det är ett pinsamt påstående. Genom vårt gemensamma arbete i Hyresgästföreningen kom jag i kontakt med Gun-Britt och tillsammans med några andra startade vi #Äldrevårdsupproret. Syftet har hela tiden varit ge anställda, anhöriga och boende en stark röst tillsammans mot nedskärningarna – och det har vi nått ganska långt med. Rättvisepartiet Socialisterna har förstås från dag ett stöttat Äldrevårdsupproret på alla sätt vi kan, precis som alla partier som säger sig företräda arbetare borde göra. Att vända andra partiers icke-deltagande, trots inbjudan, till en anklagelse mot oss blir fullkomligt absurt. Äldrevårdsupporet och all kamp behöver stöd och hjälp av så många som möjligt.

Även om Kommunals styrelse inte deltog så finns ett starkt engagemang hos Kommunals medlemmar och även många lokalt förtroendevalda deltog i manifestationen. Fackföreningsrörelsen har en otroligt viktig roll i att mobilisera för att stoppa nedskärningarna och hela högerpolitiken som hotar välfärd, arbetsrätt, strejkrätt osv. Det gäller Kommunal och alla andra fackföreningar. Istället för att som lokaltidningen göra en ”antifacklig” vinkel på frågan måste dagens situation tydas som att det är ännu viktigare att vara medlem och bli aktiv sitt fack, och tillsammans med andra fackliga gräsrötter driva på för att nu är det allvar – fackföreningsrörelsen måste samarbeta med alla som vill kämpa för välfärden.

Liv Shange Moyo

Gruppledare Rättvisepartiet Socialisterna Luleå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!