Han beskriver sig som drömmare, men 42-Ärige Magnus Eriksson har lyckats förverkliga sin vision om att producera nyttig mat.
Nu ger han projektet fem Är innan satsningen pÄ grönbeteskycklingar ska utvÀrderas.
â Jag och Youtube Ă€r bundisar. Jag Ă€r road av att följa amerikanska jordbrukspionjĂ€rer. Det var dĂ€r jag sĂ„g ett inslag om uppfödning av kycklingar. Vad jag vet finns det bara en enda aktör i hela Sverige som föder upp pĂ„ samma sĂ€tt som vi.
För tre Är sedan köpte Magnus Eriksson och à sa Lindmo, 36, jordbruksfastigheten StrömnÀsgÄrden, som ligger vackert belÀget intill LuleÀlven strax söder om Harads.
TvÄbarnsfamiljen ville förverkliga drömmen om ett liv pÄ landet.
â Magnus hade blivit extremt intresserad av kost och nĂ€ringslĂ€ra. Vi sökte efter nĂ„got som skulle ge oss möjlighet att vara hemma pĂ„ gĂ„rden, berĂ€ttar Ă sa Lindmo.
Paret började i liten skala som köttproducent av nöt och fÄr, men stötte snart pÄ ett oöverstigligt hinder.
â VĂ„r gĂ„rd bestĂ„r bara av sex hektar mark. MĂ„nga bönder betraktar det mer som en vĂ€ndplan för en traktor. Den enda köttproduktionen som kan ge lönsamhet pĂ„ en sĂ„ liten yta Ă€r kycklingar, berĂ€ttar Magnus Eriksson.
Det nya upplÀgget testades förra sommaren. Det vita köttet delades ut till utvalda restauranger, bland annat Hemmagastronomi i LuleÄ, vilket fick till följd att hÀlften av Ärets produktion redan Àr tingad.
I vÄr har en ÀggklÀckningsmaskin köpts in frÄn Tyskland. De nyklÀckta kycklingarna tillbringar sina tre första veckor inomhus i vÀntan pÄ fjÀderdrÀkten. I början trÀnger de ihop sig under vÀrmelamporna.
â Efter tre veckor flyttas de utomhus till mobila enheter. Vi flyttar burarna varje dag för att kycklingarna ska fĂ„ nytt grĂ€s och kunna picka efter mask eller insekter. Dessutom Ă€r det mycket kvĂ€ve i gödseln vilket gör att det Ă€r bra att flytta enheterna innan jorden blir alltför kvĂ€verik, förklarar Ă sa Lindmo.
Uppfödningen tar Ă„tta veckor. Under det första Ă„ret siktar paret pĂ„ att föda upp 2â000 kycklingar.
Företagarparet har valt att ta tjÀnstledigt frÄn sina ordinarie arbeten under tiden maj-september. Magnus arbetar som personlig assistent, medan à sa jobbar inom skolan.
Paret tror att det kan finnas en marknad med kvalitetsmedvetna kunder som Àr beredd att betala ett högre kilopris jÀmfört med den djupfrysta kycklingen i matbutikerna.
â Vi Ă€r helt fokuserade pĂ„ att sĂ€lja direkt till kunden eller till restauranger. Vi vill bygga en relation direkt med konsumenten, precis som det var förr i tiden, förklarar Magnus Eriksson.