Var tredje svensk kan tänka sig flytta till Norrbotten

Tack vare stora industrisatsningar och arbetsmarknad, kan var tredje svensk tänka sig att flytta till Norrbotten. Även tror många att befolkningen i regionen kommer att öka, samt få en starkare utveckling än i övriga landet. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av LKAB.

På uppdrag från LKAB, har Novus gjort en underöskning hur man ser på utvecklingen och framtida tillvaron i regionen. I undersökningen deltog 1000 personer.

På uppdrag från LKAB, har Novus gjort en underöskning hur man ser på utvecklingen och framtida tillvaron i regionen. I undersökningen deltog 1000 personer.

Foto: Norr Media

Ekonomi, näringsliv & finans2021-07-12 11:16

– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten. Därför är det glädjande att så många redan idag ser de stora möjligheterna här, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB.

I en undersökning som Novus har gjort, på uppdrag av LKAB, har 1000 svenskar svarat på hur de ser på utvecklingen och framtida tillvaron i norr. Tidigare har regionen förknippats med nedläggningar och befolkningsminskning. Men nu ser man en framtidstro i regionen och i undersökningen visade det att 31 procent skulle kunna tänka sig att flytta till Norrbotten. I åldersgruppen 18-29 var intresset som störst. Där skulle 42 procent kunna tänka sig eller överväga en flytt norrut.

Dock var det lika många, 32 procent, som inte skulle tänka sig en flytt. Orsakerna skall vara att man saknar relation till regionen, avståndet, samt mörkret och kylan på vinter. Bland männen som svarade på undersökningen var det 38 procent som skulle kunna överväga en flytt till Norrbotten. Bland kvinnorna var det lägre, 25 procent.

– En bidragande orsak kan nog vara att bilden av arbetsmarknaden här fortfarande är lite förlegad och domineras av traditionella industrijobb. Men verkligheten är en annan. Vårt behov av kompetens är brett och omfattar närmare 200 olika yrken, allt från kvalificerade yrkesarbetare till högutbildade specialister med spets inom IT, miljö och kemi. För att inte tala om alla andra tillkommande behov som följer av utvecklingen i regionen, säger Grete Solvang Stoltz.

Undersökningen visade också att fler tror att Norrbotten har en ljusare framtid tillmötes. 63 procent svarade att befolkningsmängden kommer att öka, samt att 41 procent tror att regionen kommer ha en bättre utveckling jämfört med riket.

I Norrbotten har man satsat mycket på fossilfritt järn och stål vilket mer än hälften i underösningen kände till. I undersökningen uppgav man att valet av arbetsgivare var mycket eller ganska viktigt, som densamma bidrar till en hållbar utveckling i Sverige.

– Det växande engagemanget för hållbarhetsfrågor är en av de starkaste konkurrensfördelarna för oss och regionen, säger Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB och fortsätter:
– För alla som vill göra en insats för klimatet är det här möjligheten finns. Inget vi i Sverige kan göra har en större inverkan än vår pågående omställning som kommer att minska de globala utsläppen av koldioxid motsvarande två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Det är en effekt som är tre gånger större än att parkera alla Sveriges personbilar för gott.

De städer som lockade mest i Norrbotten och Västerbotten var Umeå, Luleå och Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!