Efter avslöjandet: Kommunen vägrar betala lyxmaten

Lyxmat för 2 500 kronor beställdes till en verksamhet inom Kiruna kommun. Nu kommer uppgifter som pekar på att det var den polisanmälda chefen som hämtade maten. Men kommunen vägrar betala fakturan.

Efterrätt. Ett drygt kilo hjortron fanns också med på fakturan, men än har ingen kunnat eller velat svara på var maten tog vägen.

Efterrätt. Ett drygt kilo hjortron fanns också med på fakturan, men än har ingen kunnat eller velat svara på var maten tog vägen.

Foto: Andreas Wälitalo

Kiruna2018-02-16 18:50

Renkött, löjrom, hjortron och kaffeost beställdes från butiken Thornéus renprodukter strax innan jul. Enligt beställningen skulle maten tillagas och serveras vid en av kommunens verksamheter. Men det skedde aldrig, enligt uppgift från anställda vid och chefen för verksamheten. Inledningsvis uppgav chefen för den berörda förvaltningen att fakturan ska ha varit betald. Nu visar det sig att den aldrig blev det. Kommunens ekonomichef, Gun Nilsson, bekräftar att fakturan efter vårt avslöjande stoppades i väntan på att omständigheterna kring beställningen har blivit utredda.

– Det stämmer. Jag har stoppat den eftersom vi inte vet säkert vem som har hämtat ut maten.

Enligt Gun Nilsson har Thornéus renprodukter meddelat att maten har hämtats ut.

– Ja, leverantören säger att maten är uthämtad.

Av vem?

– De säger att den har hämtats av utsatt person, alltså den som står på följesedeln.

På frågan om det är den avdelningschef vars namn står på fakturan och även på beställningen, svarar Gun Nilsson:

– Ja, precis.

Det rör sig alltså om den chef som polisanmäldes för urkundsförfalskning av enhetschefen för den verksamhet dit maten beställdes.

– Men det finns ingen underskrift som bevisar vem som hämtade maten, bara en signatur som jag inte kan tyda. Butiken kontrollerade heller inte legitimationen. Därför är vi överens med butiken om att vi avvaktar med betalning tills dess att vi vet hur det här har gått till, säger Gun Nilsson.

Det är en gällande rutin inom kommunen att inte betala fakturor om det inte går att belägga att varan har levererats till kommunen eller hämtats ut av en person som är anställd inom kommunen. Kontroller sker då och då när det gäller inköp från ställen som kommunen inte har avtal med.

– Det gäller inköp som görs med så kallad rekvisition, till exempel presentkort och liknande, säger Gun Nilsson.

Omständigheterna kring matinköpet polisanmäldes av Kiruna kommun. Anmälan är inte riktad mot någon specifik person och ärendet är under utredning.

Avdelningschefen som pekas ut svarar i en skriftlig kommentar att hon inte vet vem som har hämtat ut maten.

Detta har hänt

Den 18 januari avslöjade vi att en avdelningschef vid en kommunal förvaltning i Kiruna var polisanmäld för urkundsförfalskning. Bakgrunden var en beställning av exklusiv mat, där en till chefen underställd person anmält att hennes namnteckning skrivits på en beställning som hon aldrig hade gjort.

Någon vecka senare kunde vi avslöja att designmöbler för nära 40 000 kronor beställdes till en verksamhet inom kommunen i augusti. De hämtades därifrån och försvann, för att sedan dyka upp nedpackade i plastsäckar i början av februari, vid en annan kommunal verksamhet.

Kommunchefen beslutade att polisanmäla själva händelsen med matbeställningen och att tillsätta en extern revisor som ska granska delar av den berörda förvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om