Edvin "Sarek" Nilsson död

Den välkände tillsynsmannen, författaren och filmaren Edvin "Sarek" Nilsson är död.

2 november 2018 19:20

Edvin Nilsson fyllde 90 år den 20 oktober. En knapp vecka senare avled han efter att ha fått en massiv hjärtinfarkt i hemmet i Ljusne, Hälsingland.

– Det var väldigt chockartat. Edvin satt hemma i sin fåtölj när han plötsligt sade att han hade fått väldigt ont i bröstet. Strax därefter ramlade han ihop, berättar hans hustru Isa Sundberg.

Hon ringde ambulans och höll sin make kontaktbar till personalen kom.

– Han fick syrgas och kunde svara på frågor. Sedan fick jag veta att de skulle ta honom till Gävle sjukhus och att han skulle opereras akut.

Med hjälp av dottern tänkte hon ta sig till sjukhuset under natten men innan de hann åka fick hon dödsbudet av en läkare.

– De sade att hans hjärta inte orkade. Edvin hade drabbats av en del sjukdomar och var opererad i hjärtat en gång tidigare. Men det var inte där felet satt, säger Isa Sundberg.

Bara en vecka innan hade han firat sin 90-årsdag med släkt och vänner.

– Det var väldigt fint. Monica Törnell var där och sjöng för honom tillsammans med min dotterdotter Jenny Matsson. Edvin var väldigt glad, säger Isa Sundberg.

Isa och Edvin levde 35 år tillsammans. De träffades i Jokkmokk och levde 25 år där innan flytten till Ljusne 2009.

– Det är många gånger man har längtat tillbaka dit upp. Jag flyttade till Jokkmokk när jag började på Samernas folkhögskola och bodde där i totalt 40 år. Vi hade samma intressen och kom att jobba ihop väldigt mycket, Edvin och jag. Bland annat gjorde vi filmer tillsammans.

Edvin Nilsson föddes i Malmberget. 1954 började han arbeta som tillsynsman åt Domänverket i Pärlälvens revir, där hans huvudsakliga sysselsättning blev tillsynsman för Sareks nationalpark – eller naturvaktmästare, som han populärt kallades.

I början av 1970-talet slutade han som tillsynsman och blev i stället naturfotograf, författare och föreläsare. Edvin Nilsson var en vildmarkskännare av rang och har gjort ett stort antal böcker om vildmark, djur och natur. Han skrev även i NSD.

Berättelserna om möten med de stora rovdjuren är oräkneliga. Bland annat har han sagt att slutade räkna antalet björnmöten efter 200.

– Jag minns när vi gjorde filmen "Björn i Norden" och vi var i Rapadalen. Edvin ville visa hur björnen reagerade när den mötte människor och jag erbjöd mig att gå mot en björnhona med ungar. De blev jätterädda när de upptäckte mig och sprang iväg. Efteråt hade han roligt åt det där, brukade berätta för folk att han hade skickat mig mot björnarna medan han själv stod i säkerhet, säger Isa Sundberg.

Hon fortsätter:

– Jag är så tacksam över allt jag fått lära mig om naturen av Edvin. Det var alltid så spännande när vi var ute tillsammans. Han kunde locka djur till sig, han spårade djur och han såg saker som ingen annan såg.

2016 visade SVT dokumentären om Edvin Nilssons liv, "Parkvakten i Sarek".

Förutom hustrun Isa och hennes två barn efterlämnar Edvin Nilsson även en son och en dotter ur ett tidigare äktenskap. Sonen bor i Jokkmokk och dottern i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström