Smart löpning för ett bättre liv

Från börsklippare till miljönisse - när Kay Rung på ett nytt sätt fick stifta bekantskap med magsårsmedicinen Losec drog han i nödbromsen och gick en kurs i stresshantering.
Där mötte han Liv som ledde honom till ett helt nytt liv i samklang med naturen och nu lägger Kay sina pengar på solceller i stället för aktier.

Foto: Göran Ström

Duo Helg2013-04-14 13:21

Redan som tonåring visst Kay Rung allt om Losec. Det vill säga hur man bäst tjänade pengar på aktien.

- Jag började handla på börsen redan som 13-åring, jag startade med fyra Astraaktier. Livets mening var glasklar och framtiden utstakad - det handlade om att tjäna så mycket pengar som möjligt! Min livsfilosofi var att bara man blir rik blir man lycklig.

Kay berättar om ungdomsår som levdes i ett accelererande tempo, där flera parallella jobb varvades med aktiehandel.

- Jag drev restaurang, var säljare och skulle bli börsmäklare. På lunchrasterna sprang jag till banken och tradade och i tunnelbanan läste jag börssidorna.

Livsstilen höll bara tills Kay var 20. Då gick han in i väggen med dunder och brak och han fick stifta bekantskap med magsårsmedicinen Losec på ett nytt sätt.

- Jag visste ju allt om Losec. Alltså allt om hur man skulle tjäna pengar på medicinen. Men ingenstans hade jag sett bilder på 20-åringar som åt Losec. Nu var det vad jag själv fick utskrivet av doktorn.

Kay berättar att han var så uppe i varv att han nästan inte kunde äta.

- Jag blev tvungen att titta ner i tallriken och säga högt åt mig själv "nu ska jag äta" och verkligen gå in för att vara här och nu och koncentrera mig på måltiden.

Varningsklockorna ringde såpass högt att Kay drog i nödbromsen. Han anmälde sig till en kurs i stresshantering och där mötte han Liv, sin blivande sambo.

- Mitt första intryck av Kay var bara "oj, vad ung han är som redan gått in i väggen", säger Liv.

Det var inte där och då deras relation inleddes. Kay hade fullt upp med att fokusera på sig själv och efter kursen gav han sig ut i världen för att ryggsäcksluffa. Någonstans kunde han ändå inte släppa tankarna på den norrländska kursledaren. Ryggsäcksluffen kortades av, resan gick i stället upp till Piteå och resten är historia ...

Det liv Kays nya sambo levde skilde sig diametralt från det liv Kay levt tidigare och i början krockade livssynen rejält.

- Kay åkte fram och tillbaka med bilen, utan att planera sina resor. Han kunde fara till bensinmacken för att köpa chips och till brevlådan för att hämta tidningen En gång tog han bilen själv till Luleå för att gå på bio. Han satt längre tid i bilen än i biosalongen. Allt blev dyrare, tog längre tid och var ett miljömässigt vansinne, minns Liv.

Kay säger att han var så van att ha ett par biosalonger på gångavstånd och den gamla stressen inombords var inte helt lätt att skaka av sig.

I dag planeras varje bilresa noggrant och bilen startas inte ens om familjen inte kan göra flera ärenden - varje resa ska innehålla så många uppdrag som möjligt.

En dag i veckan åker Liv in till stan och då passar hon på att träna yoga, gå till frissan eller tandläkaren samtidigt som hon styr upp viktiga möten och fikaträffar med kompisar.

- Om Neo ska skjutsas någonstans passar vi på att planera in andra saker samtidigt. Nuförtiden är det tänket helt naturligt för mig. Dessutom kombinerar jag min träning med att uträtta ärenden, säger Kay och berättar att han exempelvis transportlöper till affären 13 kilometer bort. Med en ryggsäck på ryggen får han hem det nödvändigaste.

Annars beställer familjen hem stapelvaror som hirs, bovete, nötter, sojamjölk, olivolja och pasta på pallar, husets matkällare slukar en hel del basvaror. I övrigt förvarar familjen sin mat i den specialbyggda kyl som Kay själv konstruerat. Den är markkyld respektive markuppvärmd beroende på årstid och funkar både som kyl och skafferi.

Men klimatsmarta? Nej, så tänker varken Kay eller Liv.

- Vi vill bara ha roligt och vi gillar att tänka på helheten. Föräldraskap, företagande, privatliv - allt hänger ihop och det är inte bara vi som ska ha roligt, det ska nästa generation också, därför vi vill lämna så få destruktiva avtryck som möjligt efter oss, säger Liv.

Följaktligen värms familjens hus upp på miljövänliga sätt. Jordvärme och solceller kompletteras av en modern vedspis som gör familjen mindre sårbar vid strömavbrott.

Ett av familjens bästa spartips är att odla sina egna grödor. Själva har Liv och Kay cirka 400 kvadratmeter odlingar och ett växthus. Just nu trängs mängder av små plantor på fönsterbänkar och i gårdshus, för att senare planteras ute.

- Vet du vad det kostar att ta bilen, åka till affären och köpa dyra tomater som smakar ruttet? I stället går man ut i kalsongerna och hämtar solmogna tomater i sin egen trädgård. Det är nästan en religiös upplevelse! säger Kay och tillägger lyriskt:

- Att odla sin egen mat är som att ha en sedelpress hemma!

Förutom tomater odlar han och Liv allt ifrån paprika, olika örter, blomkål och vitkål till morötter, palsternacka, selleri, rotselleri, rädisor, bönor, ärtor, broccoli, jordgubbar och olika salladssorter.

Odlandet gör det möjligt för dem att vara lediga hela somrarna.

- Under juni, juli och augusti lönearbetar vi extremt lite. Då jobbar vi i stället hemma på gården med våra odlingar. I och med att vi sparar mycket pengar på att odla i stället för att köpa är det möjligt, säger Liv.

Det är under årets övriga månader Liv och Kay har som mest verksamhet i sitt företag. De jobbar med konflikthantering och kommunikation, inte bara i hela landet utan också runtom i världen och resandet i jobbet är något som ständigt gnager i det dåliga samvetet.

- Vi flyger mycket och även om vi ser till att göra många saker samtidigt, som att själv gå kurser, på möten och kombinera resorna med familjesemestrar, så känns flygandet fortfarande inte helt okej. Vi jobbar hela tiden på att i alla fall delvis lösa det genom utbildningar via webben även om det inte funkar fullt ut, säger Liv.

Vill du också leva lite klimatsmartare? Kolla parets tips här intill!

FAKTA/Kays klimatsmarta vardagstips

Kays klimatsmarta vardagstips:

* Undvik att belåna dig högt och måste du låna pengar - välj räntefria lån på JAK-banken.

* BACKA in bilen på parkeringsplatsen, på så vis sparar du vid nästa kallstart både pengar, motor och miljö!

* När du byter armatur - installera ledlampor som håller länge och drar lite ström.

* Planera ditt bilåkande. Bli expert på logistik genom att samordna resorna för träning, inköp, hämtning av barn.

* Transportlöp- eller cykla och förena på så sätt nytta med nöje.

* Odla dina egna grödor - på så vis får du ner matkostnaden och kan kanske dra ner på den lönearbetande tiden.

* Försök att leva mindre stressigt. Under stressiga förhållanden tar man dåliga beslut! Skapa exempelvis skärmfri tid under timmarna innan du lägger dig, det främjar en god natts sömn, vilket sänker dina stressnivåer.

* Långtidsplanera livet. Kombinera jobbresor med semestern exempelvis. Impulsresor blir dyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om