Längs en smal skogsväg, med ett högt läge nästan omringat av skogen,
ligger den röda timringen som ser ut att ha stått här för evigt. I själva verket är det bara en liten del av huset som har över hundra år på nacken och inne hos
familjen Zethraeus/Andersson är det en modern stil som gäller.
Men vi tar det från början.
När Helena och Anders kom hem från BB med sitt första barn stod spisen i vardagsrummet och köket var fullständigt upp och ner. Familjen var nyinflyttad i sitt lilla torp mitt i skogen och hade ingen aning om vilket jättejobb som väntade.
- Med facit i hand kanske vi inte skulle ha påbörjat köksrenoveringen just före beräknat födelsedatum, det är tur att vi inte visste vad vi hade framför oss. Ingen av oss har byggt och renoverat förut men jag har alltid drömt om ett eget byggprojekt, säger Anders som i grunden är utbildad byggnadsingenjör och alltså kunde detta med konstruerande - i praktiken i alla fall.
När han och Helena först såg det lilla torpet på nätet skakade de bara på huvudet. 48 kvadrat? Nope, inget för dem.
- Istället åkte vi på en annan visning i Rosvik, det visade vara ett hus som inte alls tilltalade oss men när vi ändå var i krokarna åkte vi hit. Och blev förälskade.
Två månader senare var den höggravida Helena och hennes Anders inflyttade och renoveringen påbörjades omedelbart. Planlösningen ändrades, nya ytskikt fixades och sedan rev paret alltså ut köket ...
Problemet med det alltför lilla huset kvarstod och något år senare tog Anders tag i det mest akuta problemet - familjen hade varken en ordentlig matplats eller hall/entré.
- Jag byggde punschverandan, som vi kallar den, på egen hand med viss hjälp från släkt och vänner. Rummet blev en kombinerad entré och rymlig matplats. Eftersom köket var så litet hade vi aldrig plats för gäster förut.
Byggprojektet gav blodad tand och Anders var snart i full färd att, tillsammans med Helena, skissa på en större utbyggnad.
Nu skulle huset utökas med vardagsrum, barnrum, arbetsrum, ett rejält badrum och ett loft.
När väggarna revs hittade Anders, som så ofta i gamla hus, många personliga anteckningar från snickare som byggt huset.
- Det roliga var att en äldre snickare som hjälpte oss med stomresningen hittade SIN egen pappas namnteckning i innerväggarna!
Anders och Helena fann också ett handskrivet brev från seklets början. De ögnade igenom texten utan att läsa klart.
- Det var så sorgligt och kändes väldigt privat, därför la vi tillbaka brevet i innerväggen, säger Anders och berättar att de själva också bidragit till historien med anteckningar på väggarna och personliga brev som byggts in.
Det har tagit paret tre år att färdigställa huset i dess nuvarande skick. En av de större utmaningarna var att bygga innertrappan upp till loftet helt själv.
- Jamen det är ju inte raketforskning det handlar om, tänkte jag. Jag prövar!
Om Anders är den som planerat och genomfört det mesta av den byggtekniska biten så är Helena hjärnan bakom färgsättning och inredning. Hon har en speciell passion för teakmöbler, vitt 50-talsporslin och retrolampor och fyndar gärna udda saker på loppis. Läkarpallen i badrummet är en favorit. I badrummet, bakom skjutdörrarna, har Helena hela sin garderob, det var ett av hennes önskemål när utbyggnaden planerades.
Anders hade också två önskemål när det gällde badrummet. Badkaret skulle stå upphöjt på ett podium och rummet skulle ha inbyggda högtalare och frågar man honom så är det just de inbygga högtalarna han är mest nöjd med.
- Att vrida på lite bra musik, helst jazz, och lägga sig i badkaret är sann livsnjutning!