Drogad Nextjet-pilot åtalas efter svartsjukedrama

Den svartsjuke piloten stormade in i ett låst hotellrum och fann sina kollegor i en säng. Nu åtalas mannen för misshandel – hög på ecstasy – bara timmar innan han skulle manövrera ett tidigt morgonflyg.

16 januari 2018 13:25

Svartsjukehärvan rullades upp av polisen efter att ett nyårsfirande på Quality Hotel Lapland i Gällivare spårade ur. Ett sällskap med besättningspersonal festade vid hotellets nattklubb. De inblandade var alla anställda av ett utländskt flygbolag som hade hyrts in för att arbeta åt Nextjet.

Den 45-årige piloten blev misstänksam när en kvinnlig flygvärdinna och en manlig mekaniker avvek från nattklubben. Piloten hade haft ett förhållande med flygvärdinnan som hade tagit slut tidigare under 2017.

Flygvärdinnan och mekanikern uppger i förhör att de låg i en säng i ett av hotellrummen när de hörde knackningar på dörren, vilket de ignorerade. Piloten, som knackade, berättar i förhör att han istället gick ned till receptionen och hämtade ett nyckelkort till rummet. En stund senare hörde paret hur ett nyckelkort sattes in i dörrens kortläsare.

Mannen stormade in i rummet. Därefter spretar utsagorna något. Enligt paret i rummet attackerade piloten mekanikern som avklädd försökte försvara sig i sängen. Piloten ska ha utdelat flertalet knytnävsslag mot mekanikerns ansikte. Även flygvärdinnan ska ha skadats i tumultet då hon försökte avstyra överfallet. Den misstänkte piloten erkänner i förhör att han misshandlat mekanikern. Åklagarens bedömning är att det inte går att bevisa att mannen hade uppsåt att skada kvinnan.

Listan är lång över vilka narkotikaklassade preparat som mannen enligt åtalet ska ha varit påverkad av. Bland annat amfetaminpreparatet MDMA – även kallat ecstasy. Dessutom ska han ha varit påverkad av morfinpreparat och bensodiazepiner. Mannen förnekar brott och säger att det är mediciner som han köpt lagligt utomlands. Att han tagit MDMA förnekar han helt och hållet trots analysprover. Polisen hittade också drygt 100 tabletter med bensodiazepiner och opiater med opium. Piloten uppger att det är läkemedel som han inte visste var narkotikaklassat i Sverige. Han åtalas nu i Gällivare tingsrätt.

Gripandet skedde vid fyratiden på morgonen. Bara timmar senare skulle piloten ha manövrerat ett morgonflyg från Gällivare. Nextjet uppger att bolaget har skärpt sina drogkontroller efter händelsen.

– För det första är det här en tragedi i sig på det personliga planet för de inblandade. I övrigt har vi vidtagit skärpta kontroller internt med bäring på det här, säger Henning Lindberg, presskontakt på Nextjet.

Kan du precisera hur ni har skärpt kontrollerna?

– Det vill jag inte gå in i detalj. Utan vi har skärpt våra interna kontroller.

Har det här påverkat ert samarbete med flygbolaget?

– Det vill jag heller inte kommentera, säger Henning Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Carr