Invigning med full snurr

Skål Markbygden. Nu är det grönt ljus för megatsatsningen på vindkraft. Mitt i ödeskogen, bland färdigbyggda och påbörjade vindsnurror, skedde i går den stora invigningen.

Piteås kommunalråd Peter Roslund och Tomas Abramsson från Enervcon skriver under avsiksförklaringen som på sikt kan ge Piteå 400 jobb.  Miljöminister Anderas Carlgren övervakar. FOTO: Maria Ekman

Piteås kommunalråd Peter Roslund och Tomas Abramsson från Enervcon skriver under avsiksförklaringen som på sikt kan ge Piteå 400 jobb. Miljöminister Anderas Carlgren övervakar. FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

DRAGALIDEN2010-08-28 06:00
- Det här för bara positivt med sig, förklarade bröderna Georg och Manfred Johansson från grannbyn Björkliden.
Bröderna Johansson ingick i en skara på runt 200 personer som mött upp för att höra den ene talaren efter den andre lovorda den planerade vindkraftsparken.
El till 2 miljoner hushåll
Piteås kommunalråd Peter Roslund och miljöminister Andreas Carlgren gjorde allt för att övertrumfa varandra i superlativen.
- Det här är bra för Markbygden, Piteå, Sverige och inte minst Moder jord, förklarade kommunalrådet.
- Fullt utbyggt kommer det att produceras energi motsvarande hushållsel till 2 miljoner hushåll, fyllde ministern i med.
Han valde dessutom att avfärda den kritik som kommit från ett antal nationalekonomer om att vindkraften är ett gigantiskt slöseri och att samhällets stöd saknar motstycke i svensk industrihistoria.
- Det där är ett argument som framtiden kommer att skratta åt. Genom att satsa, som här i Markbygden, får vi ned priset på vindkraft.
Fabrik ska byggas
För kommunalrådet Peter Roslund blev gårdagen extra spännande. På plats undertecknade han en avsiktsförklaring med det tyska företaget Enercon och som innebär att det ska byggas en fabrik på Haraholmen i Piteå för tillverkning av betongtorn till vindkraftverk. Runt 150 nya jobb kommer det till att börja med att ge och på sikt 400 jobb, förutsatt att hela vindkraftssatsningen i Markbygden blir av.
- Nu är det inte bara prat längre, nu är det också verkstad, förklarade Roslund, som har stora förväntningar på betongfabriken. Tanken är att den inte enbart ska producera för behovet i Markbygden utan också på export. Det här kan bli hur stort som helst.
Invigningsceremonin skedde vid foten av det hittills högsta vindkraftstorn som byggts i Markbygden, en mäktig skapelse som reser sig 138 meter upp i luften och som därmed är landets högsta vindkraftverk. Det svindlar onekligen i tanken när man vet att företaget Svevinds planer är att bygga 1 110 verk. Det innebär att det kommer att finnas vindsnurror motsvarande sträckan Luleå-Piteå och en mil brett. Kanske skulle man då förvänta sig en proteststorm utan like från de som bor i Markbygden. Men de flesta tycks gilla läget.
"Bara fördelar"
Det gäller bland annat bröderna Georg och Manfred Johansson, 65 och 73 år. De bor i den närmast belägna byn Björkliden och kommer att bli omringade av vindkraftssnurror.
- Det här ger jobb och vägarna rustas upp. Där är bara fördelar med det här.
Manfred Johansson är dessutom snabb i svaret till de som motsätter sig vindkraften i Markbygden.
- Många tål inte en förändring, men hur än det är så måste man vara med på utvecklingen.
FAKTA Markbygden
➤ Vindkraftssatsningen i Markbygden har beskrivits som ett av landets största industriprojekt. Prislappen ligger numer runt 70 miljarder kronor. Totalt är 1 101 vindkraftverk inplanerade. De kommer att täcka ett 450 kvadratkilometer stort område, motsvarande sträckan Piteå-Luleå och en mil bred.
➤ Den totala elproduktionen kommer att bli 8 - 12 terawattimmar(Twh). Det motsvarar 2-3 kärnkratsreaktorer eller en utbyggnad av Kalixälven, Piteälven, Byskeälven och Åbyälven.
➤ Markbygden, som till största delen ligger inom Piteå kommun, är glest befolkat. De största orterna är Långträsk, Koler och Storsund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!