Dottern hade händerna på skoterstyret – pappa döms

Dottern satt framför pappan på skotern – med händerna på styret. Tingsrätten menar att pappan tillåtit olovlig körning och dömer honom för brott.

Detta skriver Västerbottens-Kuriren.

22 maj 2019 15:52

Händelsen utspelade sig i Ammarnäs, Sorsele, i början på mars i år. Pappan var då ute och körde skoter tillsammans med sin dotter. Dottern satt framför pappan på skotern och hade sina händer på styret.

Pappan har i polisförhör berättat att detta var för att dottern skulle "få en känsla för hur det var att köra skoter". Han säger också att det inte var några problem för honom att nå runt dottern för att greppa styret och han uppger också att han hade bra sikt. En polis såg dock körningen, och när de blev stoppade av denne uppgav pappan att de var ute och övningskörde men att det var han som styrde med gas och broms.

Polisinspektören uppger dock i förhör att han är säker på att det var dottern som körde skotern. Detta ska inte heller vara något som förnekades av pappan på platsen.

– Dottern hade sina händer på styret och det var inte i mitten av styret, det var längre ut, säger polisen i förhör och uppger att han är säker på att dottern höll där man gasar.

Lycksele tingsrätt dömer nu pappan till dagsböter för tillåtande av olovlig körning. De menar att utredningen visar att dottern får anses ha varit förare av skotern.

– Dottern har haft en inte obetydlig kontroll av fordonet genom att ha sina händer på styret, skriver de i sitt domslut.

Att pappan i praktiken haft kontroll på skotern genom att alltid ha sin vänsterhand på reglaget förändrar enligt tingsrätten inte bedömningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Turborn/VK.se