Död person glömdes bort

I nästan tre månader har en avliden person legat på bårhuset i Kiruna utan att begravas. "Något sådant ska inte hända" säger Magnus Scott, ansvarig för bårhusverksamheten i Kiruna, som nu uppdaterar sig om händelseförloppet.

BEGRAVNING. Kommunen arbetar nu med att den avlidna personen ska begravas.

BEGRAVNING. Kommunen arbetar nu med att den avlidna personen ska begravas.

Foto: Maria Dahlgren

KIRUNA2019-05-15 07:00

Kvinnan avled på sjukhus i slutet av februari och hamnade därefter på bårhuset ända fram till i dag. Enligt uppgift till Norrbottens Media meddelade personal ledningen om att det har börjat lukta från den döda kroppen som nu har blivit en sanitär olägenhet och ett arbetsmiljöproblem.

Magnus Scott, ansvarig över vaktmästeriet och bårhusverksamheten i Kiruna på Region Norrbotten, säger att han har fått vetskap om händelsen nyligen och att han inte har hunnit uppdatera sig ännu.

– Jag har läst ett mejl om vad som har hänt och att man ser över rutinerna kring hur och varför detta har hänt, och att man uppdaterar rutinerna. Jag jobbar med ärendet nu och ser över hur det har kunnat ske och händelseförloppet. Något sådant ska inte hända.

– Döda personer loggas och finns inga anhöriga ska kommunen kontaktas och de tar över handläggningen. Det har inte hänt förut vad jag vet, säger Scott.

Roger Fjällborg, dödsbohandläggare på Kiruna kommun, säger att han fick vetskap om ärendet under måndagen.

– Får jag ingen information om att en person har avlidit kan jag omöjligen känna till det. Nu följer jag de riktlinjer som finns och försöker få en rätsida på det här ärendet, säger Fjällborg.

När någon avlider dödförklaras personen av en läkare. Därefter ska sjukhuset underrätta anhöriga för att lämna dödsbud förklarar Fjällborg. Dödsbud kan även lämnas av en polis eller en präst beroende på situation.

– Finns ingen anhörig kontaktas kommunen och därefter blir det en dödsboanmälan eller bouppteckning beroende på hur mycket medel som finns i dödsboet. Saknas tillräckligt med tillgångar går kommunen in och betalar begravningen upp till ett visst belopp, 23 250 kronor för år 2019. Finns det för mycket tillgångar blir det en bouppteckning. Parallellt med detta arbete kontaktas en begravningsbyrå, säger Fjällborg.

Dödsboet måste avvecklas genom en dödsboanmälan eller en bouppteckning. Därefter släcks den avlidne ner i alla system.

–  Jag har begärt anstånd hos Skatteverket i dag eftersom en begravning normalt ska ske inom en månad, säger Fjällborg.

Fjällborg har jobbat som dödsbohandläggare sedan i maj 2017 och säger att något liknande inte har hänt under den perioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om