Det stora vandringsäventyret är igång

Det finns många olika skäl till att deltagarna i Fjällräven Classic ger sig ut på den elva mil långa vandringen mellan Nikkaluokta och Abisko. "Jag ser det som en digital rening", säger Luc Reis från Luxemburg.

10 augusti 2019 18:58

Bussar fulla med vandrare anländer till Nikkaluokta från Kiruna och startområdet är ett myller av ryggsäckar, kängor och vattenflaskor. En doft av myggmedel vilar tung över samlingen av vandrare som förbereder sig för att ge sig iväg mot Kebnekaise.

Många familjer med barn och ungdomar syns i vimlet. En av dem är familjen Wickberg från Stockholm.

– Vi vill uppleva naturen och har med oss alla tre barnen och en vänfamilj, familjen Stjärnstedt. Det känns som ett lite säkrare sätt att få uppleva en sådan här storslagen natur. En veckas vandring under hyfsat säkra förhållanden, säger Jessika Wickberg.

– Eftersom det är så många andra barn ute så är det lättare att motivera sina egna barn att komma ut, annars kan det vara lite svårt ibland att få dem med på sådant här, säger Fredrik Wickberg.

Familjen har tänkt sig att turen ska ta en vecka.

– Vi har övningsvandrat och bott i tält, packat och testat grejerna, säger Jessika Wickberg om förberedelserna.

Dottern Freja, elva år, tror att det svåraste kommer blir att gå.

– Vi kommer att bli trötta. Det roligaste blir nog att komma fram, säger hon.

– Vi har mycket snacks och godis med oss, säger pappa Fredrik Wickberg.

Sharon op den Brown och Jantine Van der Sluis från Holland är i Sverige för första gången.

– Det är en fin möjlighet att vandra i ett vackert landskap som känns säkert. Det är ett stort äventyr för oss. Vi har aldrig vandrat med tält i flera dagar förut, säger Sharon op den Brown.

Erfarenhet har de gott om från att ha vandrat i Alperna.

– Vi har vandrat i några år och ville prova något nytt, säger Jantine Van der Sluis.

– Vi förväntar oss att se fina vyer, mycket lera, myggor, regn och så hoppas jag verkligen att jag får sen en ren, säger Sharon op den Brown.

Ondrej Reznilek från Tjeckien ska vandra tillsammans med två kompisar.

– En vän till mig hittade det här arrangemanget och bestämde oss för att uppleva den mäktiga svenska naturen. Det är våran första gång i Sverige, säger han.

Han känner ingen stress över att klara sträckan på någon viss tid.

– Vi vill bara gå sträckan för att den ska vara så vacker. Vi är vana vid att vandra så det är inget problem, det hoppas jag i alla fall.

Luc Reis från Luxemburg står och stryker på myggmedel på armarna. Han ska vandra tillsammans med sin elvaårige son Leo och två vänner. Det är han tredje start.

– Det är ett härligt ställe, tillbaka till naturen. Jag kallar det för en digital avvänjning, du kan öppna sinnet och vara fri.

Behövs det?

– Ja idag är man så upptagen på sitt kontor och med sin telefon och sociala medier, det går så fort. Och det här är ett bra tillfälle att ta ett steg tillbaka i en vecka. Efter en vecka när du kommer tillbaka till ditt vanliga liv så gör du saker långsammare och tittar inte på sociala medier hela tiden, det är inte längre lika viktigt i livet, säger Luc Reis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga