Det hade inte kunnat ske på Palmes tid

16 maj 2019 06:00

Svenska politiker har lyckats hålla Sverige neutralt genom två världskrig och en hel del andra väpnade konflikter. Det har resulterat i att vi sluppit ockupationer och sönderbombade städer. Det har också inneburit att vi kunnat ta emot flyktingar, hjälpa till med återuppbyggnad av trasiga samhällen och annat bistånd. Det har också gett Sverige en unik ställning i världen som fredsmäklare mellan stridande länder. Vi är bland annat enda nation som har en ambassad i Nordkorea.

Den politiker som betytt mest i den rollen har utan tvekan varit Olof Palme. Han kritiserade både öst och väst vid behov, tog öppet ställning mot stormakterna utan att favorisera någon av sidorna. Under Palmes tid hade heller aldrig funnits amerikansk eller Natotrupp och stridsflyg som övat på svensk mark.

När nästa stora konflikt uppstår i världen har Sverige inte längre kvar sin neutralitet, utan har valt sida. Det i sin tur beror på att de socialdemokrater som leder Sverige ser det som så viktigt att få gå runt i Bryssel och brösta sig tillsammans med de andra tupparna. Jag saknar verkligen Palme och det han stod för i svensk politik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lejje