"Det går att tjäna bra och göra karriär även på mindre orter"

Gällivareborna är de som har högst medianinkomst efter skatt i Norrbotten. "Det går att tjäna bra och göra karriär även på mindre orter", säger Henrik Ölvebo (MP), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen Gällivare kommun.

5 augusti 2019 06:00

Enligt statistik som SVT tagit fram tillsammans med Statistiska centralbyrån, SCB, ligger Gällivare i toppen i Norrbotten med 21 800 kronor i inkomst efter skatt varje månad.

Henrik Ölvebo tror att gruvindustrin är den främsta anledningen.

– Den visar ju på att vi har en god arbetsmarknad och en låg arbetslöshet. Gruvindustrin driver upp lönerna generellt och påverkar det övriga näringslivet.

En annan faktor kan vara samhällsomvandlingen och flytten av Malmberget.

– Den gör också att byggsektorn mår bra och påhängs industrin till både bygg och gruv.

Märks siffrorna hos er?

– Man märker att det finns mer tid och pengar för fritidsintressen. Det är många som har skotrar och det finns en stark bilkultur med veteranbilar, säger Henrik Ölvebo och fortsätter:

– Sen tror jag bara självbilden är viktig för oss norrlandskommuner. Att man får höra att det är en bra arbetsmarknad och att det går att tjäna bra även på mindre orter. Det knäcker bilden och myten av den klassiska inlandsorten. Det är viktigt ur ett självförtroende-perspektiv att se att det går att göra saker även i norrlands inland.

Henrik Ölvebo betonar att även om Gällivare ligger högt bland i medianinkomsterna i Norrbotten, finns det fortfarande olikheter inom kommunen.

– Visst är det många som har det bra men vi har också skillnader och de som tjänar mindre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Melanie Åström