"Det är frihet"

Det praktiska som det innebär att ha ett plastskrov, utan att kompromissa den där unika känslan av att vara till havs på en träbåt. Så ser båtlivet ut för Niklas Hannu med sin skönhet Belezza.

– Det är något speciellt med trä, det har en själ på något vis, säger han.

21 juli 2018 11:04

Läs mer: Efterlysning: Har du Luleås häftigaste båt?

Niklas Hannu kastar loss från Ettans båthamn i Luleå och det börjar knirra och knarra nästan omedelbart när han zickzackar sig ut ur hamnen med den 34 fot långa båten.

– Hon är faktiskt väldigt lättkörd och driftsäker. Den bara går och går och går, säger Niklas Hannu

Han köpte båten för fyra år sedan men Belezza har en lång historia av att puttra omkring mellan öarna i Luleå skärgård.

Det var den lokala profilen Pelle “Kallaxpelle” Lindgren som förde upp båten i slutet på 80-talet.

– Kallaxpelle plöjde ner enorma pengar i båten och gjorde om allt möjligt, både det yttre och inre, berättar Niklas Hannu.

Belezza har lämnat båthamnen bakom sig och får order av kaptenen att öka farten.

– Inte ens fabriksny gick båten så här fort och det här är inte ens full fart. Pelle bytte ut de gamla motorerna och satte in två stycken Perkins på 240 hästkrafter vardera, men det ryktas om att båten har betydligt mer hästkrafter än så, bara Kallaxpelle vet exakt och han tog med den siffran till graven.

Kallaxpelle hade stuga ute på Rödkallen och spenderade tusentals timmar runt om i skärgården med Belezza. Tills en dag då han körde på ett grund när han var på väg hem från Rödkallen - en sträcka han kört hundratals gånger.

– Det var riktigt illa. Jag har sett hur det såg ut efteråt; ena propellern var i princip inuti båten, säger Niklas Hannu.

Efter olyckan torrställde Kallaxpelle båten och han skulle aldrig få köra Belezza igen.

Båten såldes, lagades och såldes en gång till innan den hamnade i Niklas Hannus ägo för drygt fyra år sedan. Ett köp han inte ångrar.

Han berättar att Belezza är perfekt för att ta med familj, släkt eller vänner ut till skärgården, och hans barn ser fram emot det lika mycket varje gång.

– Det är något med den här båten som är väldigt iögonfallande. Jag får ofta komplimanger av folk som tycker den är vacker och det är ju alltid kul, säger han.

– Jag tror man får extra mycket komplimanger när man har en lite äldre båt. Är den ny, dyr och vräkig så väcker det nog mer avundsjuka eller något.

Men båtlivet är inte helt utan nackdelar.

– Det är dyrt, det är kort säsong och det är väldigt väderberoende, säger Niklas Hannu.

Är det värt det?

– Frågan är om jag inte varit utbränd utan båten, när jag kommer ut på vattnet släpper jag jobbet till 100 procent. Det är frihet.

Båtnamn: Belezza

Modell: Storebro Royal cruiser 34

Årsmodell: 1974

Längd: 34 fot

Hästkrafter: 480

Maxhastighet: 38 knop

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Borg