Demokratin levererar

10 september 2019 15:54

Den 24 maj var det prick 100 år sedan riksdagen tog det första beslutet på vägen för att införa allmän och lika rösträtt i Sverige – och den 29 september kan vi fira att det är 100 år sedan riksdagen antog lagen om åtta timmars arbetsdag.

Besluten under Nils Edéns och Hjalmar Brantings koalition 1917-1920 säger en del om vad liberaler och socialdemokrater kan uträtta tillsammans.

Sådana breda samarbeten har också varit regel snarare än undantag under omvandlingen av fattig-Sverige till en modern välfärdsstat.

Socialdemokrater, liberaler och centerpartister har ofta gjort gemensam sak. Minns kohandeln 1933, Tage Erlanders och Gunnar Hedlunds samarbete 1951-57, Hagauppgörelserna 1974-1975, skattereformen 1990-1991, budgetsaneringen 1995-1998 och mycket annat.

Nu bärs denna fina och framgångsrika samarbetstradition vidare genom Januariavtalet mellan S, C, L och MP.

Överenskommelsen präglade så klart även statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring vid riksmötets öppnande under tisdagen.

Bland annat tryckte han på avtalets betydelse för att skapa ett tryggare Sverige.

De fyra partierna är överens om kraftiga förstärkningar av polis, tull, kustbevakning, åklagare, domstolar och kriminalvård. Rättsväsendet får 708 miljoner kr mer redan nästa år.

Vidare framhöll Löfven vikten av ett nytt kommunalt skatteutjämningssystem.

”En större omfördelning utifrån de olika förutsättningar som finns i vårt land måste komma på plats redan från årsskiftet. Oavsett om man bor i Vellinge eller Vilhelmina ska man ha samma rätt till hemtjänst”, sa han.

Dessutom vill Löfven och hans samarbetspartners stärka pensionärernas ekonomi.

Garantipensionen och bostadstillägget ska höjas och den så kallade pensionärsskatten ska fortsätta att fasas ut, meddelade statsministern.

Viktiga är också statsministern markeringar i klimatpolitiken.

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, sa Löfven och pekade på vad som nu sker i svenskt näringsliv, exempelvis utvecklingen av koldioxidfri stålproduktion som pågår i Luleå.

I samband med riksmötets öppnande passade Löfven även på att presentera en mindre regeringsombildning.

• Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister – ett av regeringens tuffaste uppdrag. Arbetsförmedlingen är föremål för stora förändringar och arbetsrätten ska reformeras, enligt Januariavtalet. Nordmark, med sin gedigna fackliga bakgrund, kan emellertid vara rätt person för att hantera alla utmaningar.

• Ann Linde tar över som utrikesminister efter Margot Wallström. Med sina långa erfarenhet av internationellt samarbete är Linde som klippt och skuren för uppgiften.

• Anna Hallberg ersätter Ann Linde som utrikeshandelsminister. Hallberg är ett oprövat kort i politiska sammanhang. Dock har hon en näringslivsbakgrund som kan passa bra i jobbet med handelspolitiken.

Nu väntar en period med hårt jobb för dem och andra statsråd.

Januariavtalet är en grund. Men nu gäller det att omsätta alla intentioner i verkligheten. I politiken är det alltid resultaten som räknas, inte avsikterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson