Demokratin är satt under press

15 maj 2019 04:00

Jag hade förra veckan förmånen att lyssna på journalisten och medieprofilen Jan Scherman. Han talade under rubriken ”Länge leve demokratin” inför över 350 politiker och tjänstemän vid Mälardalsrådet i Örebro.

Scherman markerade hårt mot anti-demokratiska strömningar både till vänster och höger på den politiska skalan. Han varnade för att underskatta hotbilder, att tiga, eller ta bort känslorna och göra politiken filtrerad.

Demokratin är idag satt under press. I undersökningar uppger politiker att de ibland censurerar sig själva och medborgarna ger på olika sätt uttryck för känslan av ett för svagt inflytande.

Jan Schermans råd för att stärka demokratin är att föra dialog. Att själv svara snabbt även på kritiska frågor. Att stå upp för det man tycker och inte pudla i onödan. Att möta dumhet med kunskap och att orka ta debatten i sak. Då kan det också bli tydligt när det saknas sakargument och istället handlar om ideologi och i värsta fall rasism.

Jan Scherman visade vid föredraget ett videoklipp där han går fram till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid Almedalsveckan i Visby och frågar om han får ställa en fråga.

Han får det chockerande svaret att han inte får det för att han är ”en äcklig jude” av personen i NMR-tältet. Jag blev väldigt illa berörd av detta.

Det finns de som kritiserar socialdemokratin när vi pratar om hotet från högerextremismen. Det påstås ibland att vi överdriver när vi säger att vi tänker stå på rätt sida av historien.

Men jag säger som Stefan Löfven: Om vi inte reagerar på det vi ser växa runt om oss nu – när ska vi då reagera? När nazisterna marscherar på våra gator? Det gör de redan.

Tidigare denna månad, på arbetarrörelsens högtidsdag 1 maj 2019, demonstrerade de i Kungälv och det finns en historisk koppling till platsen.

I Kungälv hölls den sista nazistiska manifestationen i Sverige innan andra världskrigets slut. Det var på första maj 1945, ungefär en vecka innan krigsslutet. Nu demonstrerade nazister där igen.

Den extremism och det hat som vi ser runt omkring oss måste bekämpas. Vi socialdemokrater tänker vara en del av motkraften. Vi tänker ta striden för demokratin och för människovärdet i Sverige, och i Europa. Det är möjligt att påverka framtiden. Genom exempelvis en så enkel sak som att rösta i Europaparlamentsvalet. Gör det du också.

Visa ditt stöd för demokratin. Gärna samtidigt som du står upp för löntagarnas rättigheter och en kandidat likt Jytte Guteland som därutöver faktiskt gjort och gör skillnad för klimatet.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Ullberg oppositionsråd (S) i Region Stockholm