De lämnar (S) för Kyrkans väl

Irene Gustafsson, välkänd socialdemokrat i Boden, får inte längre vara med i partiet. Orsaken är att hon i kyrkovalet nominerats för politiskt obundna Kyrkan väl. "Mest ledsen är jag över att tvingas lämna S-kvinnorna, som alltid stöttat mig."

2 april 1917 14:45

Den 17 september är det kyrkoval. Flera tidigare socialdemokratiska företrädare har i år nominerats för nomineringsgruppen Kyrkans väl.

I förra valet ställde Irene Gustafsson upp för socialdemokraterna. Hon fick närmare 300 kryss och hade med det flest kryss i kyrkovalet Boden, men när partiet fastställde vilka som skulle sitta i Överluleå församlingsråd gick ordförandeposten till en annan person. Hon vägrade låtsas som att hon inte var förbigången och kritiserade partiet hårt.

Norrbottensmedia träffar henne tillsammans med Helene Holmström och Gerd Forsén. Även de tidigare politiskt aktiva inom socialdemokraterna, men ingår nu i stället i nomineringsgruppen Kyrkans väl.

De har en sak gemensamt; engagemanget i Svensk kyrkan. De har varit aktiva inom kyrkan olika länge och önskan att engagera sig djupare i kyrkans angelägenheter gjorde att de gick med i socialdemokraterna.

– Man får insyn genom politiken och kan då engagera sig i de sakerna också, säger Irene Gustafsson.

Även om hon inte längre får vara med i socialdemokraterna så kommer hon aldrig att bli något annat, men påpekar att hon i första hand är kristen. Hon hade dock haft större förståelse för partiets regler om hon hade gått över till moderaterna eller något annat parti, men Kyrkans väl är inget parti, utan en politiskt obunden nomineringsgrupp.

Helene Holmström är kyrkvärd i Överluleå församling, men placerades som förtroendevald ersättare i Sävast församlingsråd.

– Men det var inte där jag hade mitt engagemang och därför kändes det som att jag hamnade fel. Jag gick ju in i politiken för att jag ville engagera mig djupare i kyrkan, men så blev det inte.

Nu tycker hon att det känns bra och säger att det känns mer rätt att vara med i Kyrkans väl.

Gerd Forsén säger att hon bytte eftersom hon inte längre ville företräda socialdemokraterna.

– Det var för mycket partipolitik. Man ville hellre ha med folk från den egna partitoppen än personer som engagerade i kyrkan.

Irene Gustafsson berättar att när de skulle utforma partiprogrammet så blev det diskussion om ordet "kristen" skulle vara med eller inte.

– Det fanns de som ansåg att det inte ger röster, men Svenska kyrkan tillhör ju kristendomen, säger Irene.

– Jag vill jobba för kyrkans bästa. Det kändes inte som man gjorde det i s-gruppen. Jag lämnade socialdemokraterna redan för nästan två år sedan. Jag ville inte tillhöra dem längre, säger Gerd Forsén.

Irene Gustafsson konstaterar att behandlingen av dem inte har varit bra och tillägger att hon däremot upplever att det är "högt i tak" i Kyrkans väl.

– Nu sitter vi verkligen i en grupp som vill jobba för kyrkan. Det är det viktigaste, inte partipolitiken. Vi är sammanlagt sju, majoriteten var engagerade socialdemokrater, som gått över till Kyrkans väl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström

Ämnen du kan följa