De kärleksbombade högerextremisterna

Natten till söndag fruktade Luleåkillen Ali Karimi att högerextremisterna ska slå till mot demonstranterna. Aktivisterna kom men lämnade platsen efter att ha blivit kärleksbombade av demonstranterna.

13 augusti 2017 17:00

Ali Karimi, som i torsdags åkte ned till Stockholm för att delta i den sittande demonstrationen på Medborgarplatsen fruktade under lördagen att en grupp rasister skulle komma att attackera demonstranterna natten mot söndag.

– Vi har fått flera varningar om att något kommer att hända. Vi fick ett hot i fredags men då hände ingenting nu har få fått ett nytt hot att något ska hända i natt, säger Ali Karimi till Norrbottens Media under lördagseftermiddagen.

Mycket riktigt kom fem personer som har högerextrema åsikter.

Ali Karimi berättar att det var svårt att se eftersom många personer och poliser stod runt om personerna.

– Jag såg i alla fall att det var två kvinnor och tre män men det hände aldrig något. Vi visade kärlek och gav dom blommor så de lämnade platsen, berättar Ali Karimi.

Han berättar vidare att det är god sammanhållning bland demonstranterna.

– På lördagskvällen var det väldigt dåligt väder, det regnade och det var jättekallt, säger Ali Karim.

Dygnet runt finns det poliser på plats på Medborgarplatsen, just för att hålla ordning men också för att försvara demonstranterna från attacker.

– Visst, det är poliser här hela tiden. Cirka sex till tio stycken på dagarna och 15 till 20 poliser under nätterna.

Ali Karimi säger att många frivilliga personer hjälper och stöttar honom och hans meddemonstranter.

– Flera personer har gett oss mat och frukt. I dag fick vi linssoppa. Det har också varit personer här och delar ut tandborstar och tandkräm, helt fantastiskt.

Natten mellan lördag och söndag som Ali Karimi hos en kompis.

– Jag lämnade Medborgarplatsen vid 23.30. Jag har tagit en paus, jag är väldigt trött men jag kommer att återvända på måndag och på onsdag kväll kommer jag tillbaka till Luleå.

På tisdagskvällen slängdes en bengalisk eld in i demonstrationen och tre personer skadades lindrigt. Enligt uppgift ska den attackerande gruppen komma från en högerextrem organisation. Attacken mot demonstranterna fick Rött Forum i Luleå att reagera kraftigt.

– Efter nazisternas attack bestämde vi oss snabbt för att agera. Det blev den här sittstrejken på Storgatan i solidaritet med #ungisverige och protesten mot utvisningar, säger Fatima Linn Trabelsi.

Hon berättar att det finns planer att fortsätta sympatikampen med ytterligare sittstrejker i Luleå.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!