De fortsätter kampen mot nazismen

I dag, lördag, har Boden mot rasism torgmöte på Medborgarplatsen i centrum. De fortsätter kampen mot nazismen och menar att alla kan göra något.

26 maj 2018 13:58

Torgmötet inleddes klockan elva och avslutas klockan 15. Polisen hade en patrull på plats.

Boden mot rasism uppmanar till gemensam kamp mot rasism och nazism. De menar att en nazistisk organisation som NMR, Nordiska motståndsrörelsen, är ett hot mot demokratin och utgör även ett direkt fysiskt hot mot personer som inte stämmer överens med deras samhällsbild. Det handlar inte bara om invandrare och asylsökande, utan även fackligt aktiva, hbtq-personer, politiskt aktiva, feminister och människor som tar avstånd från rasism.

– Vi måste fortsätta att jobba aktivt mot nazismen. Det är viktigt eftersom vi inte vill att nazisterna ska komma tillbaka. Vi vill inte att de ska ha någon plats i Norrbotten, säger Madde Lundberg.

NMR kom till Boden 1 maj, men de aktiva inom Bodens mot rasism vill att de aldrig ska få nå längre. De delade ut flygblad till människor som passerade Medborgarplatsen och stannade och pratade med dem.

– Många tycker att det här är bra och att det behövs göras någonting. Sedan är det lite olika hur mycket folk är beredda att själva engagera sig. Det är det vi är ute efter att prata med människor om. Man kan komma på ett möte och diskutera, man kan jobba i sitt bostadsområde om nazister kommer dit och delar ut flygblad, man kan jobba på sin arbetsplats eller i sin skola mot nazism och mot rasism överhuvudtaget, säger Raymond Ohlson.

NMR ställer upp i valet till Bodens kommunfullmäktige. Den hade en egen manifestation förra helgen. Även representanter för Boden mot rasism närvarade där, för att de inte tänker låta nazisterna sprida sitt budskap oemotsagda.

Den dagen resulterade i en-två polisanmälningar mot nazisterna, enligt Raymond Ohlson.

– När vi hade talkörer hade de också talkörer. De skrek ”vit revolution, utan pardon”. Ganska uppenbart nazistiskt och förhoppningsvis kommer det att bedömas som hets mot folkgrupp.

Något NMR även skanderade när de demonstrerade på 1 maj. Då polisanmälde representanter från Juridikfronten personer i NMR:s tåg. Även de vill ha det prövat om uttalandet om vit revolution kan anses vara hets mot folkgrupp.

Linda Thompson deltar också på torgmötet, eftersom hon tycker att det är viktigt.

– Nazister hör inte hemma här. De hör inte hemma på jorden överhuvudtaget mera. Min släkt har haft mycket att göra med förintelsen.

Hon vill inte gå in på hur, eftersom det är personligt. För henne har hennes engagemang blivit personligt.

– Mina brorsbarn kommer inte härifrån och skulle inte få vara hemma i Sverige i fall nazisterna fick bestämma. Min guddotter skulle inte få vara kvar här.

Nästa vecka, onsdagen den 30 maj, kommer Bodens mot rasism ha ett kvällsmöte i ABF:s lokaler i Boden. Det börjar klockan 18.

– Där ska vi diskutera hur vi ska fortsätta att jobba mot nazism och fascism, säger Madde Lundberg.

Hets mot folkgrupp

Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år. Om brottet anses ringa blir straffet böter.

Källa: Brott och påföljder

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!