De fick pris på Skolans dag

Nedskärningar, resursbrist och skolnedläggningar är återkommande i rapporteringen om skolan. Men mycket i skolan är faktiskt positivt, menar Lärarnas riksförbund som på tisdagen delade ut två utmärkelser till anställda i Luleå kommun.

12 september 2017 15:48

På tisdagen var det Skolans dag och Lärarnas riksförbund i Luleå utsåg Jessica Rönnbäck vid Råneåskolan till Årets lärarhjälte. Hon är lärare i svenska som andra språk och motiveringen löd: "Jessicas engagemang i att uppfylla sin roll som förstelärare i svenska, får oss andra kollegor att utmana oss själva i ett positivt perspektiv".

Den andra utmärkelsen som delades ut var Årets vägledarhjälte. Den gick till studievägledaren Ingela Sörbrandt, som arbetar i gymnasiebyn i Luleå. Hon konstaterade att det är viktigt att vara ett bra stöd för eleverna i deras val av utbildning och framtida yrkesplaner.

– Förr var det ganska enkelt att få jobb, men nu krävs minst gymnasieutbildning och ofta lite mer än så. Det är jätteroligt att vi vägledare uppmärksammas också, sade Ingela Sörbrandt, som var mycket glad men rejält överraskad av att få utmärkelsen.

I dag möter hon också elever med helt annan bakgrund än förut. I gymnasiebyn finns många ungdomar från andra länder, som i vissa fall är mer intresserade av utbildningar som direkt kan leda till ett yrke.

– Där handlar det om att lära känna eleverna och förstå vilken skolbakgrund de har.

Motiveringen till att Ingela Sörbrandt fick utmärkelsen löd bland annat: "Hon engagerar sig i eleverna och ger dem verktyg för att kunna tänka på framtiden".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!