Det är tredje året i rad på Världsekonomiskt forum i Davos för Sveriges statsminister Stefan Löfven, där han under ett par dagar frotterar sig med den globala makteliten inom ekonomi och politik.
Löfven vill under årets besök försöka övertyga beslutsfattare från andra länder och storbolagen att minskade klyftor och jämlikhet är bästa motmedel mot den populism och protektionism som sveper över västvärlden, med Donald Trumps valseger i USA och britternas beslut om att lämna EU som två tydliga exempel.
Nyckeln till att skapa goda samhällen är framtidstro, förklarar Löfven i en paneldebatt om globaliseringens för- och nackdelar.
– Befolkningen måste generellt känna att det finns ett löfte om en bättre framtid, att jag kan lova mina barn en bättre framtid än vad jag haft, sade Löfven
Han pekar på att det viktigaste för att etablera framtidstron som behövs är att se till att även lågutbildade inkluderas och ges goda förutsättningar.
Han pekar bland annat på den stora skillnaden i Sverige på människor som saknar gymnasieutbildning och hur det ser ut för de som har högre utbildning.
– Det är enorma skillnader. Arbetslösheten för de utan gymnasieskola ligger på 35–40 procent.
Avgörande är att enligt Löfven att erbjuda alla en utbildning.
– Inte bara grundläggande utbildning utan även ett livslångt lärande för att kunna följa med i utvecklingen.
Globaliseringen är ett stort tema på årets Davosmöte, inför det att Donald Trump med sina protektionistiska planer formellt tillträder som USA:s president på fredag. Många möten och diskussioner utmynnar i varningar för handelskrig mellan Kina och USA eller uppmaningar att göra något åt de ökade klyftor i samhället som antas ligga bakom vågen av missnöje bland många västerländska väljare.
Det var till exempel genomgående teman i talet som USA:s avgående vicepresident Joe Biden höll i Davos vid lunchtid. (TT)