Danska Stalinsossar

31 maj 2019 05:00

De danska sossarna ser ut att vinna ett val genom Strategi Stalin Light. Låt mig förklara. Josef Stalin, f d Sovjet-diktator, låg långt till vänster i sin ekonomiska politik och var i övrigt väldigt auktoritär (ursäkta underdriften). Det är samma politiska profil som Socialdemokraterna i Danmark anammat – i lightversion.

S-receptet inför valet till Folketinget 5 juni är följande: En ny, förment ”realistisk”, migrationspolitik kombinerad med skattehöjningar och ordentliga välfärdssatsningar.

Logiken ser väl ut ungefär som i Stefan Löfvens valrörelse 2018, när han på våren presenterade en restriktiv migrationspolitik för att på hösten försöka ändra fokus till välfärd. Men det gjorde mest ett rörigt och splittrat intryck. Löfvens danska motsvarighet Mette Frederiksen löper istället hela linan ut.

Danska S säkrar väljarnas förtroende i flyktingfrågan genom att vara auktoritära. De går till val på att avskaffa (!) möjligheten att söka asyl i landet, men att Danmark i gengäld ska ta emot fler kvotflyktingar. Så ska invandringen hållas pytteliten, förutsägbar och ordnad. Kraven på de flyktingar som trots allt tas emot ska vara höga. Integrationen ska lyckas genom piska och batonger.

Samtidigt vill de ha stora välfärdssatsningar. Sänkt pensionsålder för arbetare, bort med marknadsstyrning i välfärdssektorn och utbyggnad av skola, vård, omsorg. Finansiering sker genom skattehöjningar på arv och kapital. Man har skaffat sig en tydligare vänsterprofil helt enkelt.

Enligt prognoserna vinner Frederiksen valet, även om regeringsbildningen lär bli knepig också i Danmark (precis som oss har de alldeles för många partier).

Skillnaden mellan de danska och svenska sossarnas väg till regeringsmakten speglar ett vägskäl för socialdemokratin. Om danskarna valt Strategi Stalin Light – vad ska vi kalla den svenska strategin?

Till syvende och sist var det motståndet mot högerextremismen som höll kvar Löfven vid statsministerposten. För att hålla SD utanför inflytande bildade S januariavtalet tillsammans med tre liberala partier. Vi kan kalla det Strategi Macron – högervriden ekonomisk politik kombinerat med progressiva värderingar och tolerant politisk profil. Avskaffa värnskatten och stärk flyktingars rätt till familjeåterförening. Inför marknadshyror och håll SD utanför förhandlingsrummen.

Den svenska regeringen är ett nödvändigt ont för att hålla brunhögern stången. Men fortsätter det så här så kommer mittenpartierna (S, MP, L, C) till slut ha ett gemensamt ideologiskt projekt på gång. Då kommer slitningen i socialdemokratin bli stor.

Jag tror att vi får se en konflikt mellan just Strategi Stalin Light och Strategi Macron. Antingen blir S konservativt vänster eller liberalt höger. Det är en kamp mellan två väljargrupper – konservativa delar av arbetarklassen och liberala delar av medelklassen.

Personligen hade jag gärna sett en tredje väg, där progressiva värderingar kombineras med en ekonomisk politik långt till vänster. Men det får man väl inte säga i det här j-vla landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Forsén