Dans mitt bland stjärnor

Hur väcker man frågor om klimat och livet på jorden hos den yngre publiken? Kanske med hjälp av dans, resonerade Marie Wårell. Resultatet blev ”Mitt bland stjärnor”.

14 februari 2019 13:33

En dansupplevelse med cirkusinslag tar form på Norrbottensteatern. Föreställningen bygger på en bok av Lotta Olsson och Olof Landström och är Dansinitiativets första produktion 2019.

Marie Wårell läste boken ”Mitt bland stjärnor” för sina barn och blev betagen:

– Jag kände direkt att det skulle bli en dansföreställning. Texten är väldigt fin, då den på ett lekfullt men samtidigt allvarligt sätt fångar livet och universum.

Koreografin har hon tagit fram tillsammans med dansarna Maria Ulriksson, Moa Autio, Alexander Dam och Jacob Börlin.

– Den bästa danskonsten är den som är skapad för barn. Jag vill att dansen ska få sin plats, säger Marie Wårell.

Den rutinerade kostymdesignern Ina Andersson har gjort dräkterna till föreställningen, som är hennes första rena dansuppdrag.

– Ingen kostym är den andra lik, trots att de är i samma blå färg. De är utmejslade för varje dansare. Det ska vara rörligt och böljande, och ska fungera så att de kan röra sig obehindrat i dem. Det har varit väldigt lärorikt och roligt.

Att spela för barn känns inspirerande, tycker dansaren Maria Ulriksson:

– Man får direkt feedback, både om vad som är bra och mindre bra. Det är väldigt befriande att de inte censurerar sina åsikter eller känslor. Det är viktigt med kontakten, de behöver se att jag ser dem, och att jag vågar komma nära.

Hon säger att förutsättningarna för produktionen är speciell:

– Det är ovanligt att ha så många dansare på frilansbasis. Att ha ett så stort team är ovanligt, för att inte säga nästan aldrig förekommande. Det är extraordinärt att se en så stor produktion av någon som inte ens har ett eget hus än.

”Mitt bland stjärnor” spelas på Norrbottensteatern, både för allmänheten och som skolföreställningar. I mars spelas den i Haparanda och till hösten på fler platser i Norrbotten samt i Västerbotten. Föreställningen har premiär den 21 februari och är en samproduktion med Norrlandsoperan och ett samarbete med Norrbottensteatern.

– Jag har också förhoppningar om att en bokmässa eller bokfestival ska vilja spela föreställningen och bjuda in författaren Lotta Olsson till samtal, säger Marie Wårell, som även hoppas på fler samarbeten med Norrbottensteatern:

– Ett danskompanis existens i Luleå berikar också teaterns verksamhet och liv, och ger också möjlighet för oss att frodas tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!