Dags att bli källkritisk på sociala medier

"Man ska inte lita på allt." Wilma Nilsson var en av eleverna som gick på Fria ordets dag i Kalix och fick sig en påminnelse om källkritik.

14 maj 2019 20:52

Under tisdagen var det Fria ordets dag i Kalix. Länsstyrelsens projekt tillsammans med Norrbottens Media, SVT och SR har nu skapat interaktion med skolungdomar under två år. Förra året var det flera olika aktiviteter i Luleå och i år var det Kalix tur – med en scenshow på Folkets hus.

Wilma Nilsson var på den första av två framträdanden och hon var nöjd med vad hon fick se.

– Det var bra att de tog upp hur vi tar in nyheter och vad vi ska tänka på, säger hon.

Ni har gått igenom det i skolan tidigare, va?

– Ja, det kändes ändå som att man kan en del redan.

Var brukar du hitta nyheter?

– På sociala medier.

Sociala medier var självklart en viktig del i dagen. Tänk före du delar något. Och skriv inte vad som helst. Polisen Mikael Engren berättade en del om vad som gör att man till och med kan begå brott när man skriver något på sociala medier.

Och även om det inte är olagligt ska man tänka på att allt som sprids inte behöver vara sant. I Kalix har det till exempel gått rykten om att ungdomar tände på Kalix IP. Det här tog Norrbottens Medias Lotta Nilsson upp på scenen. Eleverna fick ett påstående: Ungdomar orsakade branden på Kalix IP – sant eller falskt? De flesta höll upp gröna lappar för sant. Då fick de sedan veta att det inte alls är något som behöver stämma. Polisen lade nämligen ned den utredningen.

Förhoppningen är att ungdomar ska ta med sig sådana exempel och tänka på att vara källkritisk.

– Det var intressant. Lite fick man tänka till, säger Katja Illarionova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148