Nu när den mesta snön har smält bort från vägarna har många börjat ta fram sina cyklar för säsongen. Men med det ökar också cykelstölderna, något som syns tydligt hos polisen.
– Det är nu i maj och juni som man ser en stor ökning av cykelstölder då fler personer börja använda sina cyklar, i maj förra året hade vi 49 anmälda cykelstölder och i juni 55 stycken endast i Luleå kommun, säger Robert Pedersen, gruppchef ingripandeverksamheter Luleå och Boden.
I Luleå kan polisen se var det stjäls mest cyklar i kommunen.
– Jag skulle säga att största delen försvinner från centrala Luleå och även Porsön är väldigt drabbat för det är mycket studenter där som har mycket cyklar, säger han.
För att undvika att få din cykel stulen tipsar Robert Pedersen att tänka på vilket lås du använder och hur du använder det.
– I första hand, se till att ha ett rejält lås. Vi har ett exempel där som inte är ett rejält lås (pekar på ett kodlås) som är väldigt enkelt att klippa upp diskret, det gäller att ha ett rejält ordentligt lås. Och att man låser fast hela cykeln och inte bara framdäcket eller bakdäcket, säger han
Skulle du rekommendera att man inte har cykeln ute på natten i stan?
– Absolut, vi ser jättemånga cyklar som blir stulna efter ett kanske restaurangbesök eller krogbesök då man cyklar in till stan men kanske väljer att ta taxi hem, och sen någon dag efter när man ska hämta cykeln så är den borta, säger han.
Men även som cykelägare är det en del grejer du måste tänka på för att inte bötfällas i trafiken.
– Du måste ha fungerande ringklocka och bromsar, det är egentligen de enda kraven. Under mörkare tider ska du ha belysning och reflex som är vit eller gul fram på cykeln samt belysning och reflex bak som är röd och på sidorna ska du helst ha gula eller vita reflexer, säger han.
Vad är det vanligaste felet man gör som cyklist i trafiken?
– Det jag märkt av själv som bilist är att man cyklar över ett obevakat övergångsställe och förväntar sig att bilister ska stanna för en. För att en bilist ska stanna för dig måste du kliva av cykeln och leda den.
Böterna kan variera från 500 kr till 1500 kr.
– Cykla på trottoar eller inte ha belysning på sin cykel är böter på 500 kr och att cykla mot rött eller stopplikt är böter på 1500 kr.