Chockbeskedet: Flygplatsen stänger i sommar

Gällivare flygplats stänger för all trafik i sommar. Ambulansflygen kan inte landa och hela ambulanssjukvården hamnar i en svår sits.

– Det blir stora konsekvenser för oss, säger Bengt Jakobsson, överläkare och ansvarig för helikopter och flygambulans vid Region Norrbotten.

22 februari 2017 11:38

Beskedet om att den kommunägda flygplatsen ska stängas för asfaltering under sex veckor i sommar kom som en kalldusch från flygplatschefen, utan föregående diskussion med sjukvården. Bengt Jakobsson är kritisk.

– Vi har haft liknande företeelser i Umeå och Luleå. Där har man lyckats planera arbetet så att flygplatserna inte har varit totalstängda. Man har asfalterat i huvudsak nattetid och har haft vissa fönster öppna för att ta emot transporter. Men i Gällivare är det inte möjligt av någon unik anledning, säger han.

Flyplatsen ska stängas vecka 27–32, det vill säga hela juli månad och halva augusti då det också råder högsäsong för turismen

– Inget kommersiellt flyg kommer att kunna trafikera Gällivare under den tiden. Det är ju många turister och allt möjligt folk som behöver resa till och från Gällivare med flyg, så det finns en bredare aspekt i det här också, säger Bengt Jakobsson.

Michael Gustafsson, flygplatschef, uppger att flygsäkerhet ligger till grund för beslutet att helt stänga flygplatsen under tiden arbetena pågår. Enligt honom informerades Air Ambulance som utför ambulanstransporterna vid ett möte i november. Någon direktkontakt med ansvariga i Region Norrbotten har dock inte skett.

– Vi har haft den ordningen. Sen kan man diskutera i efterhand om man ska göra på något annat sätt.

Så beslutet ligger fast?

– Inget är skrivet i sten. Nu ska vi upphandla arbetet och sedan är det en process. Men det här är den plan som är för tillfället.

Finns det ingen möjlighet att planera arbetena så att viss flygtrafik ändå kan ske?

– Vi har gjort den här bedöminngen. Jag spekulerar inte i hur andra diskuterar, så här har vi gjort, säger Michael Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Engström

Ämnen du kan följa