Cedervall firade boksläpp på hemmaplan

Marianne Cedervall lämnade Vittangi för snart 30 år sedan. Men under lördagen var hon tillbaka i den gamla hemkommunen för att fira sitt tionde boksläpp.

16 juni 2019 13:48

Marianne Cedervall är född på Gotland men bodde i Vittangi under 19 år. 1991 vände hon åter söderut. Barn och barnbarn finns kvar i Vittangi och Kiruna och det var också här hon valde att fira sitt tionde boksläpp.

– Hit är det väldigt roligt att komma. Jag har vänner kvar här och de kommer troget till bokhandeln när jag är här. Folk som jag träffade förra gången jag var här och signerade och folk som jag kanske träffade för 30 år sedan, det är hur kul som helst, säger Marianne Cedervall.

Boken Sorgeängel är den tionde på lika många år. Och den sjätte i serien om Mirjam och Hervor som delvis utspelar sig i Vittangi.

– När jag flyttade upp hit när jag var ung, lite över 20, och bodde här i nästan 20 år, så tänkte jag många gånger på alla fina människomöten som jag gjorde här, och ibland tuffa också måste jag säga. Redan när jag bodde här så tänkte jag "tänk om jag någon gång får skriva en bok om de här människorna".

I boken Sorgeängel återvänder Mirjam och Hervor till Vittangi, eller trakterna utanför Kuivalihavaara som hon kallar Vittangi i böckerna. En verklig händelse som drabbade Marianne Cedevalls väninna, som också fått gestalta Hervor i boken, gav iden till en av händelserna.

– Hon som är Hervor i mina böcker finns på riktigt, hon bodde i närheten av den stora Västmanlandsbranden. Hon har talanger som är lite utöver det vanliga. När elden och vinden började gå mot deras håll ställde hon sig på gårdsplanen och satte upp handen och fick vinden att vända. Det är helt otroligt, jag blir alldeles frusen i kroppen när jag tänker på det. Deras hus klarade sig och jag tänkte att det här måste jag skriva om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga