Blodcentralen finns idag på Björknäs hälsocentral.
Karin Jones, länschef/verksamhetschef på laboratoriemedicin, förklarar att den nya blodcentralen blir något mindre än den nuvarande.
– Den blir 150 kvadratmeter.
Hon förklarar att de håller på att ställa om hela hanteringen av blodprodukter. Tidigare tappade man blod på blodcentralen i Boden och processade även blodprodukterna, men det gör man inte längre. Allt blod skickas till Sunderbyn där regionen investerat i en ny teknik.
Istället för att processa blod på de mindre enheterna kommer de att tappa mer blod.
– Vi kommer att träffa fler blodgivare. Målsättningen är att vi ska bli självförsörjande på blod i länet. Det är vi inte idag, utan köper en hel del blod, säger Karin Jones.
Hon berättar att målet är att öka tappningarna i hela länet med 30 procent.
– Det kommer vi inte lyckas med i år, men framgent.
Men regionen efterlyser relativt ofta blodgivare, hur ska den ekvationen gå ihop?– I och med den här nya tekniken får vi även mer tid att arbeta med att rekrytera blodgivare. Det handlar också om att vara tillgänglig och titta på vilka tider som är mer attraktiva för blodgivare. Jobba med kampanjer mot företag och militären i Boden är intressant för oss. Militärer är av tradition bra blodgivare, säger Karin Jones
Blodcentralen har idag öppet en dag per vecka, men målsättningen är att utöka öppettiden. Karin Jones kan dock inte idag säga hur många fler dagar de kommer att ha öppet.
Om allt går som det ska, uppger Karin Jones, att bygget påbörjas i mars och står klart hösten 2019.
Vad kommer det att kosta?– Det håller på att projekteras, men vi räknar med att det kommer kosta en del.
Hon säger att det har varit diskussioner om hur stort och hur mycket det ska vara, om det finns alternativ och om man istället för att bygga nytt skulle ha blodbussar.
– Beslutet är klubbat i regionstyrelsen, men eftersom vi ofta har sparkrav på oss så kommer de här sakerna upp.
Varför kan man inte vara på Erikslund när hälsocentralen flyttar därifrån till Björknäs?– Regionen äger inte lokalerna i Erikslund, utan hyr och kontraktet är uppsagt, säger Karin Jones.
De finns inga andra tomma lokaler?– Säkert, men då hamnar man alltid i frågor om logistik och samordning. Det måste vara enkelt för personalen med kläder och transporter. Jag tycker det är viktigt både ur arbetsmiljö- och verksamhetssynpunkt att ha en samordnad verksamhet.
Var är personalen de andra dagarna när de inte tappar blod i Boden?– De är i Luleå. Luleå och Boden har samma personal och vissa jobbar även i Sunderbyn, säger Karin Jones.
Varför är samlokalisering med närsjukvården då viktig?– Man kan samordna fika- och omklädningsrum, datasystem. I förlängningen kan man även titta på samordning av labverksamhet och blodtappning. Det finns mycket man kan göra om man har lokaler ihop.
Men väger det upp kostnaden när regionen har en ansträngd ekonomi?– Det är egentligen ingen exklusiv kostnad för blodtappningen i Boden för vi hade kunnat vara kvar, utan det blir en del av kostnaden för att samordna hälsocentralerna i Boden, avslutar Karin Jones.