Beslutet togs på nämndens möte i veckan och kommer att finnas med i buns budgetäskande för 2020.
– Bakgrunden är att det är trångt och bökigt i skollokalen i Porjus. Vi vill förbättra både arbetsmiljön för de anställda och miljön för barnen, säger ordförande Per-Olov Hedström, Samernas väl.
Investeringen är beräknad till 500 000 kronor.
– Det är väldigt positivt att vi vågar gå emot trenden och satsa på byarna. Det finns en potential för Porjus att växa, inte minst med tanke på utvecklingen i Gällivare och Malmfälten, säger ledamoten Denise Magnusson, politiskt oberoende.
Förskolan ligger i anslutning till skolan i Porjus (F-5), som tidigare har varit föremål för nedläggningsplaner.
– Det är ingen nyhet att det varit dåliga lokaler i Porjus. Sedan har man lallat på ett antal år med om man ska ha kvar skolan eller inte, och haft svårt att bestämma sig. Men det finns många andra ställen där man kan spara än att spara på barnen och en utökning med en modul är en bra satsning. Nu får vi väl se vad ledningen tycker om förslaget, säger Per-Olov Hedström.
Beslutet går nämligen tvärs emot kommunledningens linje om besparingar och återhållsamhet, och direktiven att nämnderna ska ta fram förslag på kostnadsminskningar.
– Vi sitter i ett svårt läge. I våra styrelser och nämnder pågår ett hårt arbete för att minska kostnader men vi ser inte det i bun. Att man planerar för en utökning av verksamheten är inte den inriktning vi behöver nu, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).
Beslutet kommer sannolikt upp i kommunfullmäktige i november, då budgeten för 2020 ska tas.
– Det kan bli svårt för fullmäktige att möta upp buns beslut, säger Bernhardsson.
LÄS MER:Nämndens uppror – vägrar spara
Det är inte första gången som nämnden trilskas. I februari skickade nämnden tillbaka förslaget till budget till kommunstyrelsen, med hänvisning att sparkravet på två miljoner var orimligt.
– Där har vi landat på besparingar för 1,2 miljoner nu. Det var bland annat en felräkning, där man räknat dubbelt på en utgift, som bidrog till minskat sparbehov, säger Per-Olov Hedström.
Kommunledningen med S och V har varken majoritet eller ordförandeskapet i bun, något som komplicerar styret av kommunen.
– Till syvende och sist blir det ett problem för fullmäktige när man har en nämnd som inte ställer upp på arbetet med att minska kostnader, säger Robert Bernhardsson.