En svensk man i 50-årsåldern ska ha ådragit sig en lindrig splitterskada i samband med explosionerna på flygplatsen i Bryssel, rapporterar Expressen.
UD bekräftar att man har uppgifter om att en svensk skadats.
– Men vi har inga närmare uppgifter om personen, säger Anna Ekberg vid UD:s presstjänst, till TT.
Totalt bor omkring 6 000 svenskar i Belgien.
Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström säger att det som hänt är helt fasansfullt.
– Man har varnat för att det har legat i luften, helt förvånad är jag inte, men man blir ändå jättechockad när det händer. Det är vanliga människor på väg till jobbet, och det är påsklov också. Det var säkert mycket familjer som var på flygplatsen, säger Malmström.
Hon var själv i luften, på ett flygplan med destination Bryssel, när kaptenen meddelade att det hade varit explosioner på flygplatsen. Planet dirigerades om till Tyskland.
Hennes kontor ligger i EU-kommissionens högkvarter Berlaymont, bara några hundra meter ifrån den drabbade tunnelbanestationen Maalbeek vid samma gata. Kommissionens säkerhetstjänst har uppmanat dem som kommit till jobbet att stanna kvar och de som inte är där än att inte komma dit.
De fyra anställda, varav tre svenskar, på LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) kontor i Bryssel sitter instängda på kontoret intill Maalbeek utan att våga gå ut.
– Vi är rädda. All trafik är blockerad och tunnelbanestationerna är stängda. Men vi hör sirener hela tiden. Vi är jätteoroliga, sade norskan Kristin Larsen till TT.
Märkte inget av
Själva explosionen märkte Kristin Larsen inget av, men vid LRF-kontoret följer de anställda nu spänt händelseutvecklingen via medier.
En kort bit därifrån ligger det hotell där de moderata EU-parlamentarikerna Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark befann sig när de först hörde om dåden på flygplatsen. Fjellner fick ställa in taxiresan till flygplatsen, varifrån han skulle resa till Sverige.
På gatorna runt hotellet märks inte mycket av den dramatiken.
– Men det är svårt att använda telefonerna, säger han.
Han säger att han inte vill bege sig till EU-parlamentet och kontoret där, en bit bort nu.
– Att befinna sig i huvudentrén till EU-parlamentet verkar inte vara den bästa idén just nu, säger han.
Socialdemokraternas EU-parlamentariker Anna Hedh kom till parlamentet innan nyheterna om dåden kom. Alla i parlamentet har uppmanats vara kvar och möten har ställts in.
– Man känner en väldig oro som går över i ilska, säger Hedh som, liksom alla andra som är i parlamentet, uppmanats att stanna kvar på kontoret.
Säkerhetstjänsten går igenom byggnaderna och utgångar och entréer bevakas extra.
Svenska kyrkan i Bryssel ligger knappt en kilometer från tunnelbanestationen där det andra attentatet inträffade.
– Vi ser utryckningsfordon köra förbi, kyrkan ligger nära stadsdelen där både representationen och kommission och även parlamentet ligger, så det är mycket som är koncentrerat runt den tunnelbanestationen, sade den svenske kyrkoherden Gudmund Erling.
Hjälpa svenskar
Erling och personalen förbereder sig nu för att hjälpa svenskar som kan ha drabbats.
– Vi står i beredskap för de svenskor som bor här. Nu kan vi bara följa vad som sker och ta del av den information som kommer från UD.
UD manar svenskar på plats "att undvika flygplatsområdet och höra av sig till anhöriga", skriver UD Resklar på Twitter. Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning i nätet, skriver UD på Twitter. Svenskar på plats uppmanas att i stället använda sociala medier eller sms-meddelanden för att kontakta anhöriga. (TT)