Rom nära målet i Bryssel

- Det känns helt fantastiskt!Tryggve Bergman, ”löjromsgeneralen” som jobbat för ursprungsmärkningen av Kalix löjrom, ingår i sällskapet som i går på plats i Bryssel firade att de har målet i sikte.Kalix löjrom spelar nu i högsta divisionen, tillsammans med världskända produkter som parmaskinka och parmesanost.

Bryssel2010-11-03 21:04

När en utrangerad fiskhandlare får för sig att resten av Europa ska få klart för sig vilken fantastisk produkt Kalix löjrom är, då ger han inte upp förrän han är i mål.
Nej, vi är inte elaka.

Det är så (utrangerad fiskhandlare) Tryggve Bergman själv emellanåt presenterar sig, som nu, i mötet med en tjänsteman på North Swedens kontor i Bryssel.
En glad eldsjäl, skulle också vara en passande presentation för den här mannen.
- Året var 2006 och jag hade bestämt mig för att bli pensionär när jag fick chansen att jobba som projektledare åt Kalix kommun för detta i stället, säger Tryggve Bergman själv om den krokiga resan på vägen mot att Kalix löjrom ska få EU:s mest exklusiva ursprungsmärkning.
Kalix löjrom och parmesanost
Tryggve Bergman ledde projektet som nu är svindlande nära mållinjen.
I dag torsdag går tiden för att överklaga EU-kommissionens beslut att ge Kalix löjrom EU:s högsta skyddade status, en vara som präglats av det område den framställts i.
Kalix löjrom är den första svenska produkten som får denna den mest exklusiva märkningen, och vips är den i samma klass som parmaskinkan och parmesanosten.
- Jag har pratat med kommissionens handläggare och härom dagen hade det inte kommit in något överklagande, säger Mona Mansour vid North Swedens kontor i Bryssel.
Även i de fina restaurangerna
Mona Mansour är också den som jobbat med Kalix löjrom för North Swedens räkning och den som nu tar emot delegationen som också består av Folke Spegel, ordförande i BD Fisk och i den här frågan företrädare för Norrbottens kustfiskarförbund samt Kristina Wikström, Hushållningssällskapet, som jobbat och jobbar med att öka fisken löjans attraktionskraft.
- Det har varit motvind för löjan, som ansetts vara något som mest äldre äter, kokt och med löksås, säger Kristina Wikström som ser en attitydförändring i och med att delikatessens (Kalix löjroms) mamma och pappa nu säljs filead till fina restauranger.
Ljusa tider för branschen
Om två månader annonserar EU-kommissionen Kalix löjroms ursprungsmärkning i den egna tidningen, och där är allt klart.
Förutsatt att inget tillstöter i sista stund förstås.
-  Yrkesfiskarna, 35 i hela länet ganska jämnt fördelade längs hela kusten, jobbar vidare med kvalitetssäkringen och att öka kunskaperna hos leverantörerna, säger Folke Spegel som på frågan vilka möjligheter kvalitetsmärkningen leder till säger ”ett högre värde på produkten” och det ska bland annat ske genom ökad export.
Tryggve Bergman säger att vidden av den exklusiva märkningen på Kalix löjrom är svår att uppskatta, men att det är enormt stort.
På frågon hur det känns, ser han tagen ut, och sammanfattar "helt fantastiskt".
Många har gett sig på att försöka utröna varför havets röda guld, som fiskar längs hela länets kust, blivit just Kalix löjrom.
Många har misslyckats i jakten på sanningen.
- År 1968 gav Fiskeriverket några fiskare i Storön tillstånd att provtråla efter löja, tillstånd som permanentades på 1970-talet. Löjrommen bereddes inte enligt samma förfinade teknik som i dag, rommen användes bland annat till att salta palten med.
Forne hovtraktören Werner Vögeli tillika delägaren i Operakällaren, vars fru kommer från Lappträsk, fick upp ögonen för rommen vars förädling nått längst i Kalix och varje gång han beställde den sade han "jag vill ha den där löjrommen från Kalix" och därav kom namnet att etableras under 1980-talet, säger Tryggve Bergman leende – glad och lycklig över att ha målsnöret i sikte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!