Bränningen av regnbågsflaggan blev startskottet

Bränningen av regnbågsflaggan i Boden ledde till uppmaningen att regnbågsbomba staden. Det har i sin tur lett vidare till bildandet av Boden Pride och planen på att arrangera Bodens första riktiga pridefestival.

Festival. Lotta Styvén och Oskar Nordström ingår i den arbetsgrupp som jobbar för att arrangera Bodens första Pride-festival.

Festival. Lotta Styvén och Oskar Nordström ingår i den arbetsgrupp som jobbar för att arrangera Bodens första Pride-festival.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-08-10 20:07

När Lotta Styvén fick veta att Bodens regnbågsflagga vid järnvägsstationen hade bränts tidigare i sommar blev hon så arg att hon uppmanade alla och envar att regnbågsbomba hela Boden.

– Det är så väldigt viktigt att vi jobbar för alla människors lika värde.

Hon lade uppmaningen på en öppen sida på Facebook, men på grund av ett antal elaka kommentarer tog administratören för sidan bort den. Men eftersom hon märkt av vilket stort engagemang som fanns berättar hon att de var några stycken, däribland Oskar Nordström, som bildade en egen Facebookgrupp, Boden Pride.

Hittills har den 437 följare från Skåne i söder till Norrbotten. En del är före detta bodensare och när Lotta Styvén för första gången åkte ned till Stockholm Pride i år så fick hon förfrågningar från människor om de fick gå med. Svaret var givet: ”Absolut”.

– Initiativet från början var inte att arrangera en festival, utan vi ville samla dem som vill göra något aktivt och vi var några som ville göra något lite mer specifikt, som en motreaktion på att flaggan brändes, säger Oskar Nordström.

De hade ett möte och där väcktes idén att arrangera Bodens första Pride-festival. Det bildades en arbetsgrupp, som jobbar vidare med att försöka förverkliga den tillsammans.

Men Oskar Nordström påpekar att målsättningen inte enbart är att arrangera en festival utan att även engagera sig i vardagen.

– Det är därför det är så viktigt att det här nätverket finns som vi har byggt upp. Man kan snabbt hitta folk som kan arrangera en demonstration eller hjälpa till med festivalen.

Inget datum är spikat, så om det blir en vinterfestival i samband med att Rickard Söderberg kommer till Boden den 22 mars, en höstfestival i samband med Queer film festival eller en sommarfestival nästa år är inte bestämt.

Natten till lördagen plockades regnbågsflaggan vid stationen ned igen.

– Vi får vara väldigt tacksamma för det för om de inte hade gjort det så hade vi inte kommit igång med det lokala arbetet med Boden Pride och allas lika rättigheter. Tänk vad många regnbågsflaggor som nu finns i butikerna, säger Lotta Styvén.

Under Stockholm Pride har hon pratat med många hbtq-personer, som berättat sina historier och upplevelser från barndomen. Hon har gråtit och skrattat, men det bestående intrycket är:

– Så här kan vi inte ha det. Det här arbetet måste börja redan i skolan, som måste vara normkritisk. Det är där vi måste börja. Våra barn måste känna att alla har lika värde oavsett vem man älskar eller varifrån man kommer eller om man har ett funktionshinder.

Oskar Nordström tror ändå att det är en liten minoritet som är emot det, men tillägger att det också handlar om att belysa specifika problem och brister och tillsätta resurser för att göra skillnad.

– Det är viktigt att inte vara tyst.

Han har själv växt upp i Boden och påpekar det finns många utflyttade bodensare som har smärtsamma upplevelser från barndomen.

– Har man i realiteten en öppen stad som är tolerant vill man flytta hit. Då kan vi öka antalet invånare, säger Lotta Styvén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!