Sågverk eldhärjades

Brännbergs trä drabbades av en kraftig brand på torsdagen. Den uppstod i spånsilon i sågverket, som blev totalförstörd.Men redan under fredagan räknar företaget med att ha igång produktionen igen.- Branden var svårsläckt, men släckningsarbetet gick totalt sett bra, säger Patrik Juhlin, insatsledare vid Räddningstjänsten i Boden.

Det brann kraftigt i spånsilon sågverket vid Brännbergs trä. Samtidigt var det stor rökutveckling. FOTO: leif hammarström

Det brann kraftigt i spånsilon sågverket vid Brännbergs trä. Samtidigt var det stor rökutveckling. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BRÄNNBERG2009-08-20 14:36
Larmet gick strax efter klockan 10. Tre brandstyrkor ryckte ut: Boden, Bodens deltid och Älvsbyn.
Sågverket ligger i utkanten av Brännberg, alldeles intill fotbollsplanen. När Räddningstjänsten kom till platsen brann det för fullt samtidigt som rökutvecklingen var kraftig. Brandpersonalen inriktade sig i första hand på att minska riskerna att branden skulle sprida sig.
Torkkammare brann upp
En byggnad, som även den innehöll spån, låg närmast och man var rädd att branden skulle sprida sig genom ett stort rör som går mellan byggnaderna.
Genom ett intensivt arbete lyckades man också begränsa elden. Men ett närliggande pannrum tog skada och två gamla torkkammare, som inte använts på cirka 20 år, brann upp.
- Det är alltid besvärligt när det brinner i sågverk. Det finns spån och mycket annat brännbart material. Nu hade vi även byggnader som låg bredvid, säger Patrik Juhlin.
18 man deltog i släckningsarbetet och vid 14-tiden lämnade personal från Boden och Älvsbyn platsen medan deltidspersonal från Boden stannade kvar ytterligare några timmar. Senare tog ägaren till Brännbergs trä själv över bevakningen.
Gammalt företag
Orsaken till branden är inte fastställd, men enligt uppgift kan det ha börjat brinna i en fläkt.
- Det känns för dj-ligt när man ser resterna. Men tack och lov kom ingen människa till skada, säger Lars Grahn, produktionschef.
Brännberg trä är ett gammalt företag, som i dag har tolv anställda och tillverkar möbelkomponenter och limfogskivor.
Hur branden påverkar Brännbergs trä ekonomiskt är oklart.
- Vi är fullvärdesförsäkrade, säger Lars Grahn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om