Senast en så stor andel trodde på prisuppgång var sommaren 2005.
Regeringens besked att fastighetsskatten slopas och ersätts av en avgift på 4 500 kronor är sannolikt den främsta förklaringen
Prispress upp
- Vi hade därför väntat oss en uppgång av boprisindikatorn. Dessutom har folk större disponibel inkomst och en ljusare framtidstro, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.Fastighetsskatten spelar stor roll när det gäller hur mycket man kan få låna vilket pressar priserna uppåt. Samtidigt ger Riksbankens besked om en snabbare räntehöjningstakt en press nedåt.
Enligt Mäklarstatistiks senaste siffror har priserna på bostadsrätter i riket stigit med 16 procent den senaste tolvmånadersperioden. Snittpriserna i Stockholms innerstad har passerad 50 000 kronor per kvadratmeter. Villapriserna i riket har under samma period gått upp med 6 procent.
SEB:s boprisindikator visar också att varannan bostadsägare har lånat på bostaden de senaste tre åren.
- Det är en ganska hög siffra. För två år sedan var det ungefär 30 procent och 10 procent som lånade till konsumtion, säger Gunilla Nyström.
De flesta lånar dock för att renovera eller bygga om sin bostad. De som lånar för att konsumera, till exempel köpa bil, båt, resa eller andra större kapitalvaror får av Nyström rådet att se till att amortera sina lån.
Fler binder
Fler än tidigare av dem som har rörlig ränta på sina lån tänker binda lånen inom en kommande tremånadersperiod, 10 procent mot tidigare 6 procent.- Fokus i media kring räntorna har sannolikt fått fler hushåll att fundera på att binda, säger Nyström.
Bara i januari 2006 har fler,19 procent, haft funderingar på att binda räntorna. Det var straxt innan Riksbanken inledde räntehöjningarna.
Undersökningen görs av Demoskop varje månad och omfattar drygt 1 000 svenska hushåll.