"Han har 60 år i idrottens tjänst. Parkalompolos andretränare ”Parka-Börje” har tagit Sverige med storm och satt Palovallen på fotbollskartan. Först i tv-serien ”Sverigeresan”, därefter när han tog emot pris på Idrottsgalan. I somras gick 81-åringen viralt med ”Börjes VM” i sociala medier. En omtyckt eldsjäl som numera får skriva autografer."

Vilken är din drivkraft?

– Det har alltid varit att hjälpa till på alla möjliga sätt för att ungdomarna ska hålla på med idrott. Jag tycker det är så oerhört viktigt. Det behöver inte vara fotboll, men fotbollen ligger mig varmast om hjärtat.

Vilken är din största upplevelse inom idrotten?

– Det var när jag fick ta emot Sportspegelpriset på Idrottsgalan. Jag fick också förmånen att träffa förbundskapten Janne Andersson innan de åkte på VM. Och så blev jag utsedd till Pajalaambassadör i samma veva.

Vilka är dina bästa egenskaper?

– Jag håller mina löften. Det man lovat, det ska man stå för. Jag vill också inspirera och peppa andra att inte ge upp. Många ungdomar slutar alldeles för lätt. Man ska inte ge sig.

Vad betyder det för Parkalompolo med ditt genombrott?

– Vi har fått jättemycket respons från många håll. Massor av beröm och fler sponsorer. Jag har också själv rest runt till mindre klubbar i Junosuando, Tärendö och Juoksengi och delat med mig av hur man når ut. Det här visar att man inte behöver vara stor för att nå ut.

Vad skulle det betyda för dig om du blev Årets norrbottning?

– Det skulle vara en stor ära. Bland det största som hänt i mitt liv. Det är nog stort bara att bli nominerad.