Norrbottniska böcker stod i centrum när författare och förläggare från länet fyllde Kulturens hus i Luleå under lördagen. På två scener i biblioteket berättade författare som gett ut böcker under det senaste året om sina verk.
30-åriga Emma Osumba från Luleå debuterar med ”Flickan som förlorade allt – minnen från en mörk barndom”. I den första boken av tre berättar hon om sin uppväxt, om en lärares övergrepp, om en far som försvann, och om hur sådana upplevelser påverkar ett barn.
– Varför skriver jag? Det berör de djupaste platserna i mig, men någon måste säga nåt, någon måste göra nåt, och jag måste prata om det. Så jag började skriva. Ju mer jag skrev, desto tydligare blev minnena, och det här blev resultatet. Jag trodde aldrig att det skulle bli en bok, men med hjälp av mina nära blev det så.
Eva Eriksson Klang har tillsammans med sin bror Mats Eriksson skrivit romanen ”Ny trånad läker snart ett brustet hjärta”. Syskonen härstammar från Överkalix.
För Eva Eriksson Klang började skrivandet som ett tvång, med boken ”Morjärvmannan och Säpo”:
– Boken var ett löfte från familjen till vår far, som anklagades för att vara rysk spion och anhölls av Säpo 1976. Vid hans bortgång 1990 slutförde vi det manus som han påbörjat, ett projekt som tog många år.
Med tiden väcktes hennes skrivglädje och har även resulterat i en ungdomsroman om mobbning som kom 2014.
– Jag har insett hur roligt det är att skapa med ord, och skriver varje dag.
Den senaste boken beskriver hon som en humoristisk feelgoodroman om en 60-årig kvinna som ger sig ut i Stockholms singeldjungel där hennes gammaldags värderingar krockar med mer liberala.
– Den här gången ville jag göra en bok med humor, och jag tyckte att det passade bra att skriva den tillsammans med min bror. Vi har haft väldigt roligt under arbetets gång.
Bosse Johansson, pensionerad journalist från Kalix, berättade om sin historiska roman ”Kattmamman”, om nazister i länet under 1930- och 40-talet. Han har kartlagt 1 245 norrbottningar som var aktiva nazister.
– Boken bygger mycket på research som jag har gjort genom böcker, gamla tidningar och dokument. Arkivet Norrbottens minne på Björkskatan i Luleå har varit till stor hjälp i mitt arbete.
Ett kapitel handlar om attentatet mot Norrskensflamman i Luleå.
– Det är det värsta attentatet som utförts i Sverige i modern tid, det är bara Drottninggatan som kommer i närheten av det, säger Bosse Johansson.
Solveig Larsson från Luleå har gett ut ett tiotal böcker med vantmönster i egen design, inspirerade av gamla traditionella mönster. Genom åren har hon gjort många resor där hon besökt museer och spinnerier på olika håll i landet i jakt på nya mönster.
Förra året fick hon en resa till Färöarna i födelsedagspresent av sina döttrar, något som resulterade i en ny vantbok som kom ut i september.
– När man kommer till en vacker plats så blir man inspirerad. Dessförinnan hade jag köpt en bok med gamla färöiska mönster från 1932, som en skräddare gav ut. Det var en gammal bok med ränder i svart och vitt och med text på färöiska, så jag förstod inte så mycket. Men jag har gjort 20 olika vantar av de mönstren. Det är så roligt när man börjar ta reda på varifrån mönstren kommer.