SMHI utfärdade en orange varning för höga flöden i Bodträskån, något som bara inträffar vart 25-50:e år, och medför en mycket hög risk för översvämning.
Det fick Michael Engström från Boden att hoppa in i bilen för att kolla till stugan.
– Man blev ju lite orolig när man hörde om varningen men när jag kom dit tyckte jag inte det var så illa. Ån hade översvämmat en del så skogen var som ett träsk och det gällde att ta stövlar sista biten, säger han.
Hans stuga ligger intill ån men han såg ingen fara för att den skulle få vattenskador i år. Hans granne däremot låg precis på gränsen.
– Det kommer en ganska intensiv vårflod en vecka varje år så man är på sin vakt. Värst var det för cirka 15 år sedan när grannen hade vatten upp till fönstren, då fick han riva ut allt, berättar Michael Engström.
Några timmar senare, bara dagen efter att SMHI utfärdat den orangea varningen, återkallades den och klassades om till en mildare klassificering. Precis som Michael upplevde det, så var vårfloden inte så extrem som först befarat.
Men med det sagt så forsade det på ordentligt där Bodträskån rann ut i Luleälven. Även vissa skogsbilvägar längs ån var översvämmade där vattnet bestämt sig för att ta en väg genom skogen och försvårade för stugägare att ta sig fram
– På sommaren är det bara en smal grund fåra här vid älven, man kan faktiskt vada över utan problem.