Vart tog vargarna vägen - spår saknas

Länsstyrelsens fältenhet spanar efter de två vargar som tidigare vandrat i Bodens och Piteå kommuner. Frågan är vart de tagit vägen. " I dagsläget kan de vara var som helst", säger Alexander Winiger, länsstyrelsen.

Bodens kommun 21 december 2019 11:28

De två individerna, Abmovararjvargen och Kåtakläppenvargen  är hanar med ryskt-finskt ursprung. Vargarnas namn bygger på en geografisk beskrivning där det första fungerande dna-provet har hittats.

Tror du att vargarna lämnat länet?

– Det kan vara så. Men de kan lika gärna vara kvar, men gått vidare och är i andra områden än där vi hade spår av dem sist, säger Winiger.

Vad har ni för kontakt med andra län?

– Vi har kontakt med Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län och tittar också regelbundet om dessa vargindivider dyker upp i DNA-resultaten.Det handlar om prover som plockats i vargbältet. 

– Vargbältet är det område där man i dag har en etablerad vargstam det vill säga mellansverige och den norska vargzonen.Där saknas någon dnaträff på de vargar som vistats häruppe. Det görs regelbundet sådana kollar, säger Alexander Winiger.

Det finns inte heller vargdödade djur i tidigare områden.
 – Om en varg tagit en ren eller en älg är det samma nivå eller kvalitétssäkring som om vi skulle göra en spårning och skulle bedöma att spåret är av varg.

Vad kan ni göra?

– Vi kan inte göra så mycket, utan har försökt köra i de områden där vargarna varit sist. Det är en väldigt svår åtgärd att hitta dem igen. Vargarna kan vara var som helst.  Under julen har vi  dock en jourberedskap om det skulle dyka upp något nytt spår.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

Baggarna rymde – då fick ägaren Ludvig vargfrossa • Hittade spår vid inhägnad: "Nu har jag låst in dem"

Baggarna rymde – då fick ägaren Ludvig vargfrossa • Hittade spår vid inhägnad: "Nu har jag låst in dem"

Länsstyrelsen: "Det behövs mycket snö för vi ska se vart vargen tagit vägen"

Länsstyrelsen: "Det behövs mycket snö för vi ska se vart vargen tagit vägen"
Visa fler
Ämnen du kan följa