Varg siktad i Älvsbyn - där slutar spåren

Vargjakten fortsätter. Den 16 november upptäcktes spår öster om Älvsbyn. " Vi vet att det var vargspår men kunde inte säkra någon spillning", säger Alexander Winiger, länsstyrelsen.

Obs! Vargen på bilden är inte vargen som artikeln handlar om.

Obs! Vargen på bilden är inte vargen som artikeln handlar om.

Foto: Heiko Junge

Bodens kommun2019-11-21 08:12

Länsstyrelsen spanar sedan tidigare efter två vargar, Abmovararjvargen och Kåtakläppenvargen. Vargarna spårades men försvann sedan. Abmovaratjvargen var synlig  i närheten av Brännberg , tre mil utanför Boden helgen 2-3 november. En naturvårdare säkrade spår som syntes tydligt efter en längre vägsträcka efter Lillbergsvägebn som går i riktning mot gamla Älvsbyvägen. Alexander Winiger, länsstyrelsens fältenhet, har vädjat om allmänhetens hjälp för att kunna spåra upp vargarna igen. Vargspår kan lämnas in via rapporteringssystemet Skanos som finns tillgängligt på länsstyrelsens app och webb.

–  Vi har fått in en del tips. Under hela förra veckan och början av den här veckan har vi inga anmärkningsvärda nya uppslag.  Vi fick däremot en rapport som vi dubbelkollade i fält i lördags 16 november.

– Det var vargspår som vi kunde spåra på platsen öster om Älvsbyn. Spåren var 2,5 dagar gamla men det är konstaterat att det var varg. Vi fann ingen spillning eller annat som gjorde att vi kunde fastställa om det var tidigare vargar eller något annat djur

Enligt Winiger så har majoriteten av inkomna iakttagelser rört hundspår.

– Vi kommer fortsätta följa rapporter. Vi är beroende av vad det är för väderförhållande i trakterna där vi misstänker vargarna rör sig. Djuren kan färdas långt. Så fort vi får bättre väder kan fortsätta spårningen och säkra spåren bättre genom att använda skoter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!