Väktarskolans VD: "Vansinnigt"

Först chockhöjer polisen utbildningsavgifterna för ordningsvakter. Sedan förnyar den inte tillstånden för extra utförare att bedriva ordningsvaktsutbildning, som är betydligt billigare. "Vansinnigt", säger Patrik Nicklasson, Väktarskolans VD.

"Man har lagt ut utbildningen av poliser på externa leverantörer, men ordningsvakter vill man utbilda själv", säger Patrik Nicklasson, VD Väktarskolan. Polishögskolan (PHS)  ingår i Polismyndigheten, men polisutbildningen i Sverige bedrivs som uppdragsutbildning vid olika lärosäten.

"Man har lagt ut utbildningen av poliser på externa leverantörer, men ordningsvakter vill man utbilda själv", säger Patrik Nicklasson, VD Väktarskolan. Polishögskolan (PHS)  ingår i Polismyndigheten, men polisutbildningen i Sverige bedrivs som uppdragsutbildning vid olika lärosäten.

Foto: Josefin Wiklund

Bodens kommun2020-01-22 05:30

Polismyndigheten kommer att återta alla ordningsvaktsutbildningar och inte tillåta att externa utbildningsföretag får fortsatt förtroende att utbilda ordningsvakter.

– Vårt tillstånd går ut i november i år, säger Patrik Nicklasson. 

Han menar att bakgrunden till chockhöjningen av avgifterna dels är att ett sätt att råda bot på polisens ekonomiska förluster, dels kunna motivera att de anställer civil personal och själva utbilda ordningsvakter. Han ifrågasätter dock polisens beräkning av sina utgifter och utbildningskostnader.

– Vi utbildar cirka 4 500 personer, ordningsvakter och väktare, per år. Vi har åtta heltidsanställda lärare plus behovsanställda instruktörer och ett eget radiosystem, bara det en investering på 2,5 miljoner kronor. Allt ska betalas av utbildningen. Vårt bolag omsätter 22 miljoner på utbildningar och redovisar en vinst på 2,2 miljoner 2019. Men vi lyckas genomföra utbildningarna till halva prisat av Polismyndighetens beräknade kostnader. Att påstå att de har mer kostnader än vad vi har är löjeväckande, säger Patrik Nicklasson.

Enligt honom finns det dock personer inom polisens operativa ledning som inte vill använda polisens resurser att utbilda ordningsvakter när de behövs på gatan. 

– Det här är så sjukt. Man har lagt ut utbildningen av polismän på externa leverantörer, men ordningsvakter vill man utbilda själv. Det är barockt. 

Genom att höja utbildningsavgifterna anser Patrik Nicklasson att ordningsvakterna dels subventionerar polisens lokalkostnader, dels hela utbildningsverksamheten inklusive den interna polisutbildningen. 

– För ingen ska tala om för mig att vi inte skulle ha de kostnader som polisen har beräknat att den har. Det är vansinnigt. Vi kan genomföra en ordningsvaktsutbildning för 11 500 kronor inklusive moms och tjäna pengar på det och polisen ska ha 23 000 kronor. Det är ju inte klokt. 

Han påpekar att de har utbildat bevakningspersonal i 20 år. 

– Det går inte att bortse ifrån. 

Nicklasson pekar på att de genomför en väktarutbildning för 13 520 kronor plus moms inkluderat tre veckor teoretisk utbildning samt tre veckor praktisk yrkesträning med handledare dygnet runt. I avgiften ingår fordon, radionät, id-kort, uniform, registerslagning fritt boende med kök och tvättstuga. 

Bakgrund

Polisen har höjt avgifterna för utbildning av ordningsvakter från och med mars månad i år.  Exempelvis höjs grundutbildningen från 7 780 kronor till 22 875, fortbildningen från 1 740 till  8 000 kronor och arenautbildningen från 2 500 till 11 250 kronor. 

Inom polisregion Nord, som består av landets fyra nordligaste län, planeras för två grundutbildningar per år. 

Polishögskolan (PHS)  ingår i Polismyndigheten, men polisutbildningen i Sverige bedrivs som uppdragsutbildning vid fem lärosäten.

Karta: Väktarskolan AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!