När polisen gjorde en stor omorganisation 2015 genomgick Europa en migrationskris. Dåvarande rikspolischefen vände sig till bevakningsbranschen för att få hjälp att utbilda fler ordningsvakter.
– Polismyndigheten får meddela någon annan tillstånd att utbilda ordningsvakter om det finns särskild skäl, förklarar Lars Sjöberg, processledare för bevakningsfrågor på polisens rättsavdelning.
Nu håller de tillstånden på att löpa ut. Därmed återgår utbildningen i polisens regi. Utbildningen av ordningsvakter och poliser styrs av olika regleringar, förklarar Sjöberg.
– Vi har som myndighet att efterleva det, men vi har inget emot en diskussion om ordningsvakter skulle kunna utbildas på samma sätt som man gör med polisutbildningen. Det skulle till och med vara stora fördelar.
Däremot är han inte säker på att det skulle göra ordningsvaktsutbildningen billigare.
Utbildning av ordningsvakter är inte en polisiär sak och bekostas inte av skattemedel.
– Vi har inte räknat upp avgifterna på länge, vilket innebär att vi har ett underskott. Ekonomiavdelningen har tillsammans med vår HR-avdelning gjort en beräkning av våra faktiska kostnader, säger Lars Sjöberg.
Det är bakgrunden till de chockhöjda utbildningsavgifterna. På frågan varför polisen inte klarar att ha samma avgifter som de externa utbildarna, svarar Sjöberg, att Polismyndigheten gör mera saker vid en direkt jämförelse.
– Därför har vi mer utgifter.