Uppsägningar av avtal ger förvaltningen hyran

Internhyresavtalen för en rad kulturfastigheter förs över till fastighetsförvaltningen. Vad som kommer att hända med hyresavtalen framöver är ytterst oklart.

Almska skolan i Boden är ett av objekten där internhyresavtalet är uppsagt.

Almska skolan i Boden är ett av objekten där internhyresavtalet är uppsagt.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-12-13 18:35

De hyresobjekt som berörs är fastigheten Skattkistan i Heden, det inglasade loket vid järnvägsstationen, Eivind Johnson-stugan i Björkelund, Musikestraden Örat på Brännastrand, paviljongen på Pumptorget, Kläppgården i Harads och Laxholmen i Edefors, Norrigården  och Almska skolan i Boden och fiskarstugorna vid gamla kraftverksbron Bodsvedjan.

– Vi måste se över alla kostnader och det påverkar inte hyresgästerna. Om man tittar på våran internhyressystem så betalar vår förvaltning en hyra till fastighetsförvaltningen för ett antal olika objekt som finns hos oss. Ändå är det fastighetsförvaltningen som tecknar avtalen och får hyrespengarna.Vi har haft en dialog med fastighetsförvaltningen och fått lov att säja upp internhyresavtalen och behålla hyrespengarna.Det rör sig om 830 000 kronor, säger Staffan Eklund från kultur-, fritid och ungdomsförvaltningen.

Förvaltningschefen Staffan Eklund som lagt beslutsförslaget ser samtidigt en möjlighet att några av dessa kulturbyggnader kan övertas av de föreningar som tillfälligt nyttjar dem eller så kan de kanske säljas.

– Ett övertagande skulle också medföra utökade möjligheter för nyttjarna att söka bidrag för såväl drift som underhåll via externa finansiärer och Bodens kommun, säger Eklund.

Vad gäller Norrigården som är en restaurang återstår det 1,5 år på kontraktet.

– Det finns besittningsgrund i botten. Bara om vi vill förändra villkoren, eller förhandla om avtalet kan man göra en uppsägning. När det gäller övriga objekt som hamnat hos oss måste man utreda behovet som finns för fastigheterna hos dem som nyttjar dem i dag, säger fastighetschefen Conny Bergwall.

I dagsläget har man inte kommit längre än en beslutad uppsägning av avtalen förvaltningarna emellan.

– I grund och botten har vi ett internhyressystem som gör att vi tillhandahåller verksamhetslokaler. Om en kommunal verksamhet inte längre behöver sina lokaler så har man ju rätt att säja upp dem. Vilket KFU-förvaltningen valt att göra. När KFU säger upp hyresavtalen så behöver dom inte betala hyran då avtalet löpt ut.

– Om objekten inte behövs senare så lägger fastighetsförvaltningen dem i lokalbanken. Därifrån ser vi om vi kan hyra ut fastigheterna eller objekten externt eller om det är något som vi kan sälja. Vi måste också titta på varje avtalsförhållande för sig, säger Bergwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!