Upphandling görs - inget bolag fick avtalet

Förvaltningsrätten har beslutat att Bodens kommuns upphandling av ”samhällsbetalda” taxiresor ska göras om. Svea taxi tilldelades kontraktet men Boden Taxi överklagade. Rätten anser dock att ingen av leverantörerna uppfyllde skallkraven.

Överklagan visade att ingen av bolagen uppfyllde skallkrav.

Överklagan visade att ingen av bolagen uppfyllde skallkrav.

Foto: Fredrik Samuelson

Bodens kommun2019-10-23 16:51

Det som förvaltningsrätten riktat in sig på för att återvisa upphandlingsärendet tillbaka till Bodens kommun för ny handläggning är angivande av underleverantörer.Från Bodens kommuns sida har man gjort gällande att såväl Svea taxi som Boden taxi saknar underleverantörer i egentlig mening då det är frågan om anlitande av transportörer/åkerier som är knutna till och delägare i taxibolaget. Kommunen har även uppgett att även den av Boden Taxi angivna underleverantören Luleå Taxi använder åkerier/transportörer för att utföra transporttjänsten.    

Förvaltningsrätten stödjer sig på en kammarrättsdom där man prövat vilka är att anse som underleverantör i ett liknande upplägg med transportöravtal i taxibranschen. Bedömningen är att  transportörerna/ åkerierna är underleverantörer. Det anses även gälla den situationen att en angiven underleverantör i sin tur har för avsikt att anlita transportörer. 

Förvaltningsrätten delar kammarrättens bedömning vilket betyder att både Svea taxi och Bodens taxi inte uppfyller skallkraven. För den av Boden Taxi angivna underleverantören Luleå Taxi syntes ha samma upplägg som övriga bolag. Under rådande förhållande, där  inget taxibolag får avtalet , riskerar Boden Taxi lida skada genom att mista möjligheten att delta i ett nytt upphandlingsförfarande och därigenom få kontraktet. Av det skälet anser förvaltningsrätten det finns skäl för ett ingripande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!