Trots corona öppnar länets första bryggpub

De var tvungna att ta ett beslut, Rikard Mattsson och Etienne Maglic. Under de senaste två månaderna har de byggt om för att öppna länets första bryggpub. De har följt utvecklingen dag för dag. Nu är det premiär.

"Vi har velat skapa en centraleuropeisk pub", säger Rikard Mattsson, en av delägarna i länets första bryggpub Bryggmästarn.

"Vi har velat skapa en centraleuropeisk pub", säger Rikard Mattsson, en av delägarna i länets första bryggpub Bryggmästarn.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2020-03-21 13:00

Ombyggnationen av före detta nattklubben i 43:an började i februari. Då var himlen blå, utan några mörka coronamoln. Så spreds det virus som stänger gränser och lamslår näringslivet.  Under de tre senaste veckorna har det drabbat Europa och Sverige. 

Det är klart att Rikard Mattsson och Etienne Maglic har brottats med frågan hur de ska hantera det, det är ju inte den lämpligaste tiden att öppna.

– Jag tror ändå att man längtar efter att göra roliga saker trots att det är som det är. Det finns människor som är friska och inte tillhör någon riskgrupp, säger Rikard Mattsson och fortsätter: 

– Sista veckan har vi följt läget dag för dag och stod inför ett val om vi skulle vänta - men hur länge? Det finns inte så mycket att vänta på. 

Planen var att öppna samtidigt som SM kom till Boden och Luleå, men tävlingarna ställdes in. Nu öppnar länets första bryggpub Bryggmästarn för ett 90-tal speciellt inbjudna gäster på fredagen och för alla andra dagen därpå. 

– Vi har ett 40-tal gäster som bokat på lördag, säger Rikard Mattsson.

Det är en stor lokal där de har skapat olika miljöer. 

– Vi ville skapa en mötesplats med ölen i centrum. Vi ville också skapa en mötesplats för olika åldrar. Reser man i Centraleuropa kan man gå in på en pub oavsett om man har kostym eller arbetskläder. Vi vill locka hit 20-åringar och 60-åringar och alla där emellan, säger Rikard Mattsson. 

Till höger direkt vid entrén med egen ingång från uteserveringen ligger puben Tre Pudlar. Sedan kommer man in i bryggpubens restaurang, byggd som en innergård. I mitten står ett träd, utformad som Bodenpilen med en hackspett. 

– Det är Maria Hussami som gjort trädet och Bomek i Harads som gjort staketet, upplyser Rikard Mattsson. 

Det råder en febril aktivitet i lokalen. En kvinna målar en vägg i källaren där två hantverkare precis håller på att montera ihop ett fotbollsspel. Det finns biljardbord, VR-spel och ett kareokerum, som ännu saknar den lilla scenen.

Där ligger även själva bryggeriet med bryggverken. Puben erbjuder totalt 14 fatöl, några från små, lokala bryggerier. Ölen är en av två huvudingredienser i efterrätten på menyn, som också lockar med surkålskroketter och gulasch. 

– Det är en klassisk centraleuropeisk pubmeny, eftersom vi har velat skapa en centraleuropeisk pub, säger Rikard Mattsson.

Selma Nilsson, Selma's style for you, har anlitats för att styla Bryggmästarn i Boden. Här arbetar hon för fullt i puben Tre pudlar.
Selma Nilsson, Selma's style for you, har anlitats för att styla Bryggmästarn i Boden. Här arbetar hon för fullt i puben Tre pudlar.
Karta: 43:an
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!