Trotjänare blir parkchef i Boden

Han är trotjänaren som fick chefsjobbet. Produktionsledaren Erland Berg är numera Bodens nye parkchef. ”Jag har gott om idéer. Som chef får jag ta besluten.”

Erland Berg heter Bodens nya parkchef. En 60-åring som jobbat åt parkenheten i 20 år. " Som chef är det bra att ta besluten själv om det finns bra idéer".

Erland Berg heter Bodens nya parkchef. En 60-åring som jobbat åt parkenheten i 20 år. " Som chef är det bra att ta besluten själv om det finns bra idéer".

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-02 12:35

Han har varit tillförordnad enhetschef sedan maj och har länge fungerat som verksamhetens ansikte utåt. Han sökte det lediga parkchefsjobbet första gången det var ute i våras. Då hade kommunen speciella skallkrav på chefstjänsten som landskapsingenjör eller liknande. De som plockades ut för parkchefsjobbet hade dock så höga lönekrav att rekryteringen stoppades. I höst gick chefsjobbet ut på nytt. När skallkraven justerades visade det sig att Erland hade mer än tillräcklig kompetens för jobbet.

– Vi tillsatte Erland på chefsjobbet. Han har ett stort förtroende hos sin personal och skapar ett gott arbetsklimat vilket är ovärderligt för en arbetsgivare. Vi är mycket nöjda med vårt beslut och att vi får ytterligare en mycket duktig och kompetent enhetschef på tekniska förvaltningen, säger avdelningschefen Maria Kristoffersson.

Den 1 oktober tillträdde Erland Berg sin chefstjänst.  Han har arbetat på parken sedan 1999. Då fanns endast en arbetsledare på parkenheten.

– Jag fick titeln produktionsledare när arbetsledaren Ulf Havh slutade och jag fick ta över. Innan dess var jag mer en informell ledare. Jag har skött underhållet, maskinsidan och utvecklingen med olika konstruktioner på sta´n.  Jag funderade ut vad som behövdes och tillverkade sakerna.

Erland Berg är född i Södra Bredåker där hans föräldrar hade ett jordbruk som de lade ned när han var 15 år.

– Då fick jag äntligen sommarlov för jag körde traktor redan som väldigt ung och hjälpte till. Jag har därefter jobbat som snickare, haft egen maskinverkstad, servat skotrar och husvagnar och senast utbildat mig inom IT till dataingenjör.  Jag har haft många yrken och vad jag gjort har väl styrts av hur arbetsmarknaden sett ut.  Jag kom in på parken av en slump för 20 år sedan och skulle jobba med skogen. Än är jag kvar och trivs väldigt bra, säger Berg.

På parkenheten kommer han att chefa över tre produktionsledare och sju parkanställda på vintern. På sommaren tillkommer ytterligare 20 säsonganställda.

– Som chef har jag större chans att förverkliga idéer och det har jag alltid haft gott om. Förr fick jag tänka ut vad som behövdes, hur saker skulle göras och göra dem själv.  Den rollen har jag inte längre utan nu blir det andra som gör jobben men vi har mycket kompetent personal så det fungerar bra.

Han vill måna om att skapa nöjda medborgare.

– Det jag vill mest nu är att utveckla vinterbelysningen mer och kanske förlänga den längs Kyrkgatan. Vi måste få bort det hemska höstmörkret. Målet är också att göra stan levande,  få mer unga att bo här och då kommer parken in.

– Själv skulle jag vilja riva upp gågatan och sätta gångstråket i mitten och inte på sidan som det är i dag. Tanken är också att göra Kvarnängen till aktivitetsområde och en del av kyrkbacken till sommaräng nästa sommar.

Erland Berg , har tidigare jobbat som produktionsledare och ligger bakom Bodens vackra vinterbelysning.
Erland Berg , har tidigare jobbat som produktionsledare och ligger bakom Bodens vackra vinterbelysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!