Projekt ska vidareförädla turismanställda

I nya projektet LYFT erbjöds turistföretag i glesbygd att vidareförädla anställda som har enklare arbeten inom näringen. "Fler jobb skapas om arbetslösa kan ta över deras tidigare arbetsuppgifter", säger projektkoordinator Mona Kero, Jobbcenter.

Mona Kero, nyanställd koordinator på Jobbcenter.

Mona Kero, nyanställd koordinator på Jobbcenter.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-05 05:00

Hon är examinerad studievägledare och nyanställd på projektet som drivs av Jobbcenter och finansieras av Bodens kommun och Region Norrbotten.  

– Jag blir spindeln i nätet mellan alla inblandade parter såsom Arbetsförmedlingen, företagen, Jobbcenter och Vuxenutbildningen.

Koordinatorn ska med företagsledarna inom turism kartlägga verksamheternas behov av kompetens hos personalen. Flera av de tilltänkta företagen finns i glesbygd relativt långt från Bodens centrum. Det finns i dag arbetslösa personer som vill in i turismen och företag som vill ha in personal.  

– Målet är att bygga upp olika utbildningspaket som gör det möjligt för anställda att byta arbetsuppgifter eller avancera inom samma arbetsplats. Om vi kan vidareutbilda anställda som idag har ett enklare arbete inom turistnäringen så öppnas också möjligheten för andra att ta klivet in på den arbetsuppgift som blir fri.

Samråd sker med turistföretagen för hitta lämpliga arbetslösa kandidater som med hjälp av utbildning och coachning förädlas till arbetstagare med rätt kompetens.

– Dessa arbetslösa personer ska vi försöka hitta i förväg och hjälpa dem med någon kurs innan anställning. Med det arbetssättet öppnas nya möjligheter för de personer som har långt till arbete att komma in på arbetsmarknaden .Arbeten inom service är ofta en bra ingång till arbetslivet, säger Kero.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!