Omfattande nedskärning på administration

Bodens kommun förväntas gå med mångmiljonminus. Kommunstyrelsen har givit kommunchefen i uppdrag att se över kommunens förvaltningsorganisation i syfte att skära ned de administrativa kostnaderna.

Mats Berg, kommunchef, har fått i uppdrag att se över kommunens förvaltningsorganisation i syfte att skära ned de administrativa kostnaderna.

Mats Berg, kommunchef, har fått i uppdrag att se över kommunens förvaltningsorganisation i syfte att skära ned de administrativa kostnaderna.

Foto: LENA LEFFLER

Bodens kommun2019-10-02 16:55

Mats Berg, kommunchef, har fått i uppdrag att snarast gör en genomgripande översyn av förvaltningsstrukturen och den administrativa överbyggnaden. 

Fick du några fasta direktiv?

– Det är ju en ganska tydlig skrivning, att göra en genomgripande översyn av förvaltningsorganisationen i syfte att sänka det administrativa överhänget och ledningsorganisationen. 

Överhänget, förklara.

– Det är administrativa funktioner generellt. Det är en konsekvens av den ekonomiska situationen, säger Mats Berg.

Delårsrapporten för perioden januari till och med augusti visar på mångmiljonminus. Prognosen för helåret visar ett underskott på minus 27,4 miljoner kronor. Det är 1,6 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet. 

Därmed klarar Bodens kommun inte det lagstadgade balanskravet. För att täppa till det svarta hålet bedömer kommunens ledning att den måste ta pengar ur pensionsreserven och resultatutjämningsreserven. Därmed kommer kommunen inte klarar att återställa det negativa balansresultatet från i fjol. 

Mats Berg ska senast i december återkomma med resultatet av den analysen till kommunstyrelsen i december. 

– Då bör det kunna finnas en förvaltningsstruktur hur det kommer att slå. 

Kan du säga hur mycket ni ska sänka de administrativa kostnaderna?

– Nej, men det kommer naturligtvis vara ganska omfattande. 

Vad pratar vi om för antal tjänster då?

– Jag vill inte låsa mig i det. Jag ska ta fram en projektplan och den ska vara klar nästa vecka. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!