Oenighet om neddragning på Ågården

Majoriteten klubbade igenom stängningen av två våningar på Å-gården tillsammans med ytterligare åtgärder för att få ekonomin i balans. Tre oppositionspartier var emot beslutet.

Béatrice Öman (s) ifrågasatte att oppositionspartierna, som reserverade sig mot neddragningen av 30 platser på Å-gården, inte hade någon alternativ finansiering eftersom nämndens ekonomiska situation är prekär.

Béatrice Öman (s) ifrågasatte att oppositionspartierna, som reserverade sig mot neddragningen av 30 platser på Å-gården, inte hade någon alternativ finansiering eftersom nämndens ekonomiska situation är prekär.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-01 12:31

Socialnämndens miljonunderskott gjorde att nämnden tidigare har givit förvaltningen i uppdrag att komplettera sin handlingsplan med åtgärder som har särskilt fokus på bland annat anpassningen av antalet äldreboendeplatser.

Bakgrunden är att Boden har en högre andel boendeplatser jämfört med riket. I och med att Björknäsgården nu öppnar blir de ännu fler. Även antalet korttidsplatserna har ökat de senaste åren. 

– Problemet är att vi fick öppna fler korttidsplatser och fler äldreboendeplatser, som är helt eller delvis ofinansierade. Vi skulle få pengar när vi inte längre hade överskott, men det har inte skett ännu, säger Béatrice Öman (S), socialnämndens ordförande, och påpekar att Björknäsgården med sina 126 platser dessutom innehåller fler platser än nämnden beställt.

Beslutet om  neddragning innebär dock att kommunen i slutändan får totalt fler platser, 414 jämfört med dagens 383. 

– Så är det. Trots rockaden vi nu gör skulle vi fortfarande ha 44 platser för mycket. Men samtidigt är det en sanning med modifikation, eftersom vi är en glesbygdskommun med stor yta. Därför använder vi fler platser än tätare kommuner på grund av avstånden. 

Enligt Béatrice Öman kostar nämndens verksamheter, där äldreomsorgen spelar den största rollen, 95 miljoner kronor för mycket per år. 

Den nya strukturen innebär att man avvecklar sammanlagt 21 korttidsplatser och 142 äldreboendeplatser, däribland 30 på Å-gården. Samtidigt tillkommer förutom Björknäsgården ytterligare 76 platser i form av mellanvård, demensvård och biståndsbedömt trygghetsboende. 

De gamla som idag beviljas plats på ett särskilt boende, som egentligen är anpassat till personer med ett högre omsorgsbehov, för att de är otrygga hemma kommer i framtiden att beviljas plats på trygghetsboende. Där kommer de få insatser i form av hemtjänst. 

– Det är besparingen, säger Béatrice Öman. 

Förvaltningen räknar med att full effekt av förändringarna ger cirka tio miljoner kronor i lägre kostnader. 

Håller beräkningen när man ökar antalet platser?

– Den kommer att hålla, säger Béatrice Öman. 

Bodenalternativet, vänsterpartiet och moderaterna ville avvakta med stängningen av Å-gårdens två våningar (Se artikeln intill). Béatrice Öman ifrågasatte dock att de inte hade någon alternativ finansiering eftersom nämndens ekonomiska situation är prekär. 

Karta: Kyrkgatan 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!